Dagens Nyheter

1 nov. 2015

Nyhetsflödet söndag den 1 november

Den svenska debatten om Israel är befängd
- Mathias Sundin i Corren.se - "Här utgår vi ifrån att Israel hindrar bildandet av en palestinsk stat. Men båda gångerna som palestinska ledare erbjudits en statsbildning har de sagt nej.
    Återigen utsätts civila i Israel för terroristattacker. Tidigare har det varit vanligt med självmordsbombare, nu ser vi framför allt knivar, köttyxor, bilar som kör in folksamlingar vid busshållplatser men även en del skjutningar. Den palestinska ambassadören i Sverige har i intervjuer inte tagit avstånd från dessa terrorattacker, utan undvikit det trots direkta frågor.
   Ändå är det Israel som angrips i media och sociala medier. En intensiv kanonad av kritik som går ut på att det Israel själva som är ansvariga för attackerna, eftersom palestinierna är så frustrerade över att de inte har någon egen stat. Israel angrips också för att en del av personerna som utför terrorattackerna har dödats av polis och militär.
   Denna våg av attacker, över hundra hittills, startade utan att Israel gjorde något. Om inte de palestinska terrorattackerna hade genomförts hade ingen dödats eller skadats. Det är viktigt att komma ihåg."

Marie Nylén bygger sin identitet på Guds löften
- Dagen - "På söndag börjar november, och då är det snart tre år sedan Marie och Lasse Nylén firade sin 32-åriga bröllopsdag. Dagen efter flyttade hennes livskamrat till himlen. I dag är hon mer inspirerad än någonsin att hjälpa familjer med råd, redskap och evangelium.
– De här senaste åren har verkligen förändringens vindar blåst i mitt liv, säger hon.
– Jag stannade upp, grät, tackade för allt som varit, bearbetade sorgen, lyssnade på musik och sång som berörde mig, fyllde mig med uppmuntrande och tröstande litteratur, speciellt bibelboken. Gud och hans löften blev viktigare än någonsin och på dem bygger jag min identitet. Det har varit och är en resa som innehåller många nya upptäckter – fantastiska och tuffa. Jag kommer aldrig kunna fylla upp allt som fanns i Lasses originalitet och starka personlighet, men jag finner trygghet och harmoni i att få vara den person Gud har skapat just mig till."

Tomas Sjödin: Att sörja är ett arbete
- Världen idag - "En majoritet av svenskarna går och tänder ljus på en anhörigs grav. Men de flesta svenskar tycker samtidigt att det är svårt att prata om sorg. Det visar en undersökning som Svenska kyrkan låtit göra. Hur kan vi som kristna bemöta andras sorg? Pastorn och författaren Tomas Sjödin har själv varit med om att förlora dem man älskar mest.
– Ibland när något gör väldigt ont så tröstar man sig genom att stänga om sig, säger Tomas Sjödin som är pastor, författare och har förlorat sina två söner i en ovanlig hjärnsjukdom.
– Man tänker att ingen orkar höra på en, fortsätter han.
Men när man har sorg är prata just vad man behöver göra, menar han.
   Över hälften av svenskarna går till en anhörigs grav i samband med Alla helgons dag. Det visar en undersökning som Svenska kyrkan just låtit göra. Men undersökningen visar också att 70 procent av svenskarna har undvikit att tala om sin sorg med andra och att 60 procent känner sig obekväma med att bemöta andra som sörjer."

Refugees and Sweden: My perspective PART FOUR
- From FSAOF blogg - Read HERE.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar