Dagens Nyheter

9 jan. 2014

Nyhetsflödet fredag den 10 januari

En julkampanj med dolt judehat
- Siewert Öholm i Världen idag - "När julljusen just släckts och julstjärnorna börjar plocks ner runt om i hem, kyrkor och bönehus, kanske det finns anledning att fundera över varför just 2013 års kristna julfirande i Sverige kunde få en så unken eftersmak, Det började egentligen med att nyvalde, men ännu ej tillträdde, ärkebiskopen Ante Jackelén förvirrade ganska klara begrepp i kristen tro och bekännelse kring Jesu födelse. Jag har deltagit i en hel del julgudstjänster, och kan bara konstatera att ingen predikant missat att på ett eller annat sätt förhålla sig till Jackeléns relativiserande teologi om jungfrufödseln. En del utläggningar har visserligen pekat på undret och mysteriet, men ändå avslöjat en ny teologisk osäkerhet. Andra har snarare förstärkt bekännelsen och markerat Jesu gudom som avlad av helig Ande och född av jungfrun. En effekt skulle möjligen kunna bli ett stigande intresse för Guds moder, Maria även utanför "romkyrkan". Jul­summeringen blir ändå att en tvivlets eftersmak fastnat bland sånger, ljus och böner."

Våga säga: "Kristna förföljs"
- Hemmets Vän - "Nu är det hög tid att också erkänna vilket oerhört pris många medborgare i olika länder i världen får betala för sin övertygelse. Inte för att de är terrorister eller mördare. Utan för att de valt att följa och bekänna sin tillhörighet till en enkel snickare från Nasaret, som för övrigt också han och hans familj var förföljd och dödshotad en gång."

Med en vision mot år 2020
- Marie Willermarks blogg - "Sedan några månader lever Frälsningsarmen i Sverige med en ny vision. De närmaste sju åren handlar det om Jesus till alla.
Det kommer inte att vara några problem med att hålla den vid liv. Jesus är outtömlig när det gäller att lära känna honom och hålla efterföljelsen vid liv. Att identifiera vilka dessa ”alla” människor är innebär också ett långsiktigt mål som nås omväxlande i små och stora steg. Sedan har vi det lilla ordet ”till” som rymmer en oändlighet av möjligheter att söka upp, bygga förtroende och fördjupa relationer."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar