Dagens Nyheter

30 jan. 2014

Nyhetsflödet lördag den 1 februari

Kristna i Galileen tar sig ur underläge
- Signum - "En scenförändring är på gång med omvälvande kulturell och politisk betydelse för skeendet i Israel, Mellanöstern och hela världen. Vi bevittnar just nu en dramatisk förändring av förhållandet mellan judar, kristna och muslimer. De kristna i Galileen hävdar stolt sin förislamiska och icke-arabiska identitet och framhåller sin nygamla gemensamma orientaliska berättelse som arameiska och arameisktalande."

Barnmorska – det heligaste yrket
- Siewert Öholm i Världen idag - "Barnmorskan blev länken som förmedlade och verkställde skapelseordningens yttersta mening. Förr kallades vi henne "jorde­mor". På tyska kallas hon Hebamme, som betyder att hon "lyfter barnet från jorden". Plötslig får allt ett sammanhang. ... "av jord är du kommen"... barnet är en hälsning till oss att få vara en del i skapelsen och i Guds mening med våra liv. Barn­morskan blir Guds märkliga tjänare och en hjälp att se liv komma ut ur varje livmoder. Därför är barnmorska jordens heligaste yrke.
I veckan har barnmorskan Ellinor Grimmark från Eksjö skapat rubriker genom att av samvetsskäl vägra delta i aborter. Utan att ha träffat henne, kan jag tänka mig att hon vill se sitt yrke som ett arbete i livets tjänst. Hon tar sin utbildning till sköterska och barnmorska som ett uppdrag att arbeta på en livsklinik. Hon vill utföra sitt uppdrag att hjälpa, vårda, lindra och läka. Hon vill inte medverka till att släcka liv. För henne är detta en samvetsfråga. Inte nödvändigtvis en fråga om religionsfrihet. Men hon har en etik och en ideologi som gör att det strider mot hennes samvete att medverka till aborter.
"

Önskningar inte kristen bön
- Dagens Nyheter - "En rektor i Malmö frias från anklagelser om att ha ansvarat för en julavslutning i kyrkan med konfessionella inslag. En förälder som anmälde tillställningen var kritisk till att barnen fick be en bön i samband med att de tände ljus i kyrkan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar