Dagens Nyheter

28 jan. 2014

Nyhetsflödet onsdag den 29 januari

Måste vi välja mellan enhet och bekännelse?
- Olof Edsinger i Efterdetta - "En avgörande orsak till att kyrkan inrättade ett biskopsämbete var att man ville ha ledare som kunde bevara och försvara den kristna läran. Som kunde stå som garanter för ”den tro som en gång för alla har anförtrotts de heliga” (Jud v 3).
I dag tycks vi dock leva i förändringarnas tidevarv. Vår blivande ärkebiskop Antje Jackelén har i media deklarerat att vare sig jungfrufödseln eller Jesu unika anspråk behöver uppfattas som bokstavliga sanningar. Vidare har hon upplyst om att ”kyrkan är en trosgemenskap – inte en åsiktsgemenskap”. Samtidigt säger hon i Världen idag att ”Det hör till biskopens uppdrag att verka för enheten i kyrkan
”.

Att vara tydlig med sin tro på Kristus och Kyrkan som universell gemenskap
- Bengts Blogg - "Är Svenska kyrkan för diffus i sin trosförkunnelse? Ämnet diskuterades på SvT debatt i veckan med Marcus Birro och Ann Heberlein som kombattanter. Inför valet av ärkebiskop hade ärkebiskopskandidaterna, inkl Antje Jackelén uttalat sig väldigt diffust om Jesus Kristus och svävat på målet om de tror på Jesus Kristus som världens frälsare. Den ende som gav ett klart svar var Ragnar Persenius, men det var fel svar för att falla den politiska valförsamlingen i smaken. Antje Jackelén, som inte gav ett tydligt svar på frågan och som också tyckte det var oviktigt med jungfrufödseln blev vald."

Vi trenger helbredelsesvekkelse
- Norske Dagen - "Man skal ikke kaste bar­net ut med bade­van­net. Det må være mulig å ta til seg im­pul­ser fra men­nes­ker som peker på vik­ti­ge sann­he­ter i Guds ord, og som bi­drar til men­nes­kers frel­se – og til prak­ti­se­rin­gen av ve­sent­li­ge bi­bels­ke sann­he­ter – uten der­med å godta alt disse sier, skriver Øyvind Gaarder Andersen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar