Dagens Nyheter

2 jan. 2014

Nyhetssflödet torsdag den 2 januari

Deformation och reformation: det teologiska året 2013
- Världen idag - "Bibelsyn och teologi har varit centralt under det gångna året, bland annat i diskussioner runt valet av ny ärkebiskop och en frikyrklig debatt om försoningen. Anders Gerdmar reflekterar över skeenden inom svensk kristenhet under 2013.
De sista tolv månaderna har nog varit mer omvälvande än på länge i svenskt kyrkoliv och det är viktigt att förstå den tid vi lever i för att se och kunna gå vägen framåt.
Året började lite före årsskiftet i frikyrklig miljö med bibelsynsdebatten som pekade på viktiga skillnader i synen på Bibeln även i evangelikala och pingstkarismatiska miljöer. Bibelsyner som förr hörde hemma i liberal lutherdom börjar sippra in i frikyrkliga miljöer. Utifrån detta diskuterades pastorsutbildningarnas roll för formandet av nästa generation – vad betyder bibeltro för formandet av framtidens ledare?
"

Profetiska ord inför 2014
- Stefan Swärds blogg - "Jag hörde också Gud säga att vi ska ytterligare förvänta oss Guds manifesterade närvaro på ett sätt som vi inte har upplevt tidigare. Jag nämnde i söndagens predikan mina föräldrars upplevelser av andeutgjutelsen i Citykyrkan under första delen av femtiotalet, då man upplevde änglars närvaro i gudstjänster. Något liknande kommer vi att uppleva detta år över kyrkor och församlingar som söker Guds ledning och vilja. Jag blev påmind om Apg 5 när Petrus gick ute på stan så sökte människor att bara komma i närheten av honom för att bli helade bara av att möta hans skugga. Kristna kommer att bli beklädda av Andens kraft på ett nytt sätt.
Jag såg också att Gud kommer att använda det som ingenting är, och det som inte människor har räknat med. Jag såg att barnen kommer att bli spjutspetsar i väckelsen, vi ska räkna med barn som leder i lovsång, som ber för de sjuka, som är andefyllda och trosfyllda förebedjare.
"

Israel forsvarer kristne arabere i hæren
- Norske Dagen - "Benjamin Netanyahu sier det er nulltoleranse i Israel mot overgrep begått mot kristne arabere som er aktive i Den israelske hær. I julen var 100 av dem samlet i Nasaret.
Den ortodokse presten Gabriel Nadaf har gått i bresjen for å få kristne arabere til å gå inn i hæren (IDF). Statsminister Benjamin Netanyahu har rost initiativet på det sterkeste og sier regjeringen ikke vil tåle noen form for overgrep mot kristne arabere i IDF eller mot deres familier.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar