Dagens Nyheter

18 jan. 2014

Nyhetsflödet söndag den 19 januari

Julen varar väl till påska
- Johanna Andersson på Kristen Opinion - "En rad offentliga företrädare för Svenska kyrkan har nu varit ute och försvarat julkampanjen mot Israel. En av dem är Gunilla Hallonsten, som tituleras policychef för Svenska kyrkans internationella arbete. Hallonsten betonar att det handlar om krav på ursprungsmärkning, inte bojkott av Israel.
Men till skillnad från vad Gunilla Hallonsten beskriver är kampanjen betydligt bredare än att bara handla om krav på ursprungsmärkning. Den som går in på Svenska kyrkans hemsida kan ta del av ett synnerligen omfattande kampanjmaterial som riktas mot Israel. Där finns färdigt informationsmaterial att ladda ner och trycka upp för spridning. Där finns ett färdigskrivet brev att skicka till Svensk Dagligvaruhandel, det finns en särskild Facebook-sida där man kan ta del av kampanjuppmaningar. Det hela kan också följas på twitter under det fyndiga namnet #ockuperadjul...
...Varför Svenska kyrkan återkommande kampanjar mot just Israel medan kringliggande diktaturer i mellanöstern inte kritiseras alls i samma utsträckning är en gåta.
"

"Men det får man väl inte säga i detta land"
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "SOM-rapporterna är nyttig läsning. Inte minst för oss på Hemmets Väns redaktion som verkar i en mediebransch där intresset, kunskapen och bevakningen av kyrkans frågor är minst sagt skralt bland de dominerande medieaktörerna. Låt mig ta några exempel ur de senaste årens undersökningar.
45 procent av svenskarna säger sig tro på Gud. 15 procent tycker att det är ett bra förslag att begränsa aborträtten. Och varannan svensk anser att det är ett mycket dåligt förslag att tillåta homosexuella par att adoptera barn.
Trots dessa siffror är det förvånansvärt få medieröster som företräder denna högst påtagliga opinion. (Det är snarare regel än undantag att göra som SVT i höstas – ifrågasätta om arbetsmarknadsminister Svantesson är lämpad för jobbet eftersom hon har frikyrklig bakgrund och dessutom varit medlem i Ja till Livet.)
”... men det får man väl inte säga i det här landet” är ett slitet uttryck. Från början handlade det om att en viss åsikt i migrationsdebatten inte fick torgföras. Numera är det mest en ironisk markering som kan användas lite här och var. Men dess djupare innebörd, att takhöjden är för låg i frågor som ligger utanför de etablerade ”sanningarna”, verkar vara högaktuell. Och det finns stora grupper vars åsikter sällan kommer fram. Inte minst de kristnas.
"

neveckan är årets mest uppmärksammade ekumeniska händelse
- FA:s hemsida - "Varje år infaller ”Böneveckan för kristen enhet” 18-25 januari. Det är den mest uppmärksammade ekumeniska händelsen under året i lokala sammanhang. Det gemensamma gudstjänstmaterialet inför 2014 har skickats ut till 4 500 församlingar och ekumeniska råd. Även Bibelns dag firas under denna vecka."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar