Dagens Nyheter

23 jan. 2014

Nyhetsflödet fredag den 24 januari

Fritt fram att diskriminera politiker?
- Lukas Berggren i Världen idag - "Efterspelet till händelsen är principiellt intressant. De medföljande Säpo­vakterna anmälde krogen för olaga diskriminering, efter rådgörande med åklagare. Men nu har åklagaren ändrat sig och valt att lägga ner ärendet, eftersom han menar att det i Sverige inte är olagligt att diskriminera någon på grund av politiska åsikter. Det är ett mycket uppseendeväckande konstaterande. Åklagaren bemödar sig alltså inte ens med att undersöka om Ekeroth har blivit avvisad på grund av sina politiska åsikter, för det är ointressant. Hade han däremot blivit avvisad på grund av att han vore ateist, transvestit, kristen, homosexuell, allergisk eller pensionär hade saken varit en annan. Då handlar det om diskri­minering i lagens mening."

Världen vänder alltmer den judiska staten ryggen
- Ulf Cahn i Hemmets Vän - "Ibland känns det som om israeler och svenskar, eller för all del alla européer, lever i olika universum. Jag förväntar mig inte att en vanlig medborgare i Sverige ska förstå eller vara bra insatt i Israel och Mellanöstern. Men jag förväntar mig en ärlig vilja från politiker, journalister och opinionsbildare, och inte minst från kyrkligt håll, att tala sanning och vara välvilligt inställd, utan förutfattade meningar. Tyvärr är det sällan så, och det leder till att gemene man får en negativ inställning till Israel närmast varje dag."

Islamister i farlig kamp for sharia
- Vårt Land - "Islamistene kommer aldri til å nå sitt mål om å gjenskape en islamsk stormakt basert på sharia. Men de kan påføre oss atskillig skade i kampen for det.
Det er en av verdens fremste kjennere av islamismen som konkluderer slik. Mehdi Mozaffari er professor emeritus ved Århus Universitet i Danmark, og har doktorgrad fra Sorbonne. Hans verk «Islamisme – en orientalsk totalitarisme» kunne vært publisert på engelsk for et verdenspublikum. Men han har valgt å gi den ut på dansk i takknemlighet til sitt nye fedreland.
Mozaffari har selv rømt fra det islamistiske regimet i Iran, og er derfor negativt innstilt til det fenomenet han beskriver. Men hans inngående kjennskap til kildene og hans akademiske disiplinering gjør at dette er en av de vesentligste bøker som er skrevet om denne ideologien.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar