Dagens Nyheter

24 jan. 2014

Nyhetsflödet lördag den 25 januari

Hotet mot Israel
- Hemmets Vän - "Nu har Iran börjat avveckla sin mest avancerade urananrikning. Beslutet ingår i det sex månaders provavtal, som förhandlats mellan Iran och de så kallade P5 plus 1-länderna (Storbritannien, Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland och USA). Håller Iran sina löften kan det betyda fortsatt minskade sanktioner mot en av världens olje­rikaste länder.
Men huvudmotståndaren i Mellanöstern, Israel, är skeptisk till avtalet och misstänker att USA kan minska sitt stora stöd till landet. Hela den politiska scenen i Mellanöstern är fylld av fallgropar och oförutsägbara utgångar i ett komplicerat maktspel.
I ett antal år har Israel med stor vaksamhet följt diktaturen i Iran, som både förtrycker oliktänkande i sitt eget land, hänsynslöst förföljer kristna och ständigt har återkommit till hoten att Israel ska utrotas.
"

Tystnad från biskopar om Egypten och Irak
- Bosse Divander i Kyrkans Tidning - "Har blivande ärkebiskopen uttryckt samma oro inför de kristnas situation i länder som Egypten och Irak? Det är märkligt tyst från biskoparna om detta. Om jag har missat något uttalande, ber jag om ursäkt.
Sviker vi våra systerkyrkor i Egypten och andra länder i regionen, på grund av bristande vilja till kritik mot situationen i en del muslimska länder? Det känns inte som en rätt väg att gå. Flera svenska oberoende kommentatorer har på sistone påpekat tystnaden om de kristnas förvärrade situation i länder som varit med om den arabiska våren. Men från Svenska kyrkans sida hörs inte mycket
."

Netanyahu: Iran förleder väst igen
- Världen idag - "På torsdagen talade Irans president Hassan Rouhani under pågående World Economic Forum i schweiziska Davos.
Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, passade på att varna för att Irans milda retorik egentligen är sätt att bedra världen med leenden.
"

USA og Jordan er enig, Israel skal styre Jordandalen
- Israel Today - "Obama-administrasjonen i USA og Jordan er begge enige om, at Israel skal beholde kontrollen over Jordandalen i en eventuell fremtidig fredsavtale med den arabiske selvstyremyndigheten."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar