Dagens Nyheter

21 jan. 2014

Nyhetsflödet onsdag den 22 januari

KD utmanas om människovärdet
- Ruth Nordström i Världen idag - "Under den senaste tiden har det Kristna värdepartiet, som ämnar kandidera till riksdagen i höst, uppmärksammats i olika medier. Dagens Nyheters ledarskribent Susanna Birgersson omnämnde partiet och dess partiprogram som "extremt" men skrev samtidigt: "Andra, som inte försvarar det befruktade äggets människovärde med samma dogmatiska glöd som Kristna värdepartiet, kan ändå tycka att abort är ett etiskt dilemma. Något som en del vänsterdebattörer vägrar att erkänna. De resonerar som om kvinnans självbestämmanderätt över sin kropp är den enda faktor som existerar i sammanhanget. Att fostret onekligen är mänskligt liv tillåts inte spela någon roll".

Den dyra nåden
- Jonas Nordén i Efterkristus - “Billig nåd är vår kyrkas dödsfiende”. Orden är från Dietrich Bonhoeffers bok “Efterföljelse”. Den tyske prästen avrättades i koncentrationsläger den 9 april 1945, men hann dessförinnan skriva sin utomordentliga bok och yttra dessa profetiska ord, som redan då började vara sanna. Men än mer nu.
I våra kyrkor predikar vi alltför ofta en billig nåd, en nåd som inte kostar oss något. Vi gör Guds kärlek till vår enda gudsföreställning och menar att allt överskyls av den. Vi finner bekväma sätt att täcka över våra synder – de som vi inte ångrar och inte på allvar vill bli fria ifrån – och i förlängningen förnekar vi Guds levande ord, som säger oss att Gud inte kan tåla synd. Vi söker alltför ofta en rättfärdiggörelse av synden, inte av syndaren. Vi vill ha förståelse, inte förlåtelse. Och eftersom den av kyrkan förkunnade nåden ändå i slutändan uträttar allt och räddar oss alla, så kan vi fortsätta leva precis som förut.
"

Opplever nytt kristent parti som en trussel
- Norge idag - "Kristna Värdepartiet er en større trussel enn jeg først tenkte. Det sier Annelie Enochson fra det svenske partiet Kristdemokraterna.
I Sverige har det nylig blitt startet et nytt kristent parti som reaksjon på at Kristdemokraterna oppleves som for liberalt for mange kristne velgere
."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar