Dagens Nyheter

17 jan. 2014

Nyhetsflödet lördag den 18 januari

Lutherskt arv på undantag
- Olof Edsinger och Daniel Ringdahl i Kyrkans Tidning - "En av de första frågor som man möter när man fyller i remiss-svaret till det nya handboksförslaget är: ”Hur har barns och ungas perspektiv tagits tillvara?” För oss som arbetar med ungdomar i de inomkyrkliga väckelserörelserna är detta en viktig fråga. Men dessvärre känner vi en stor oro över delar av förslaget.
Det första som slår oss är att handboksförslaget är så magert i fråga om klassisk luthersk försoningsteologi. Samtidigt som man talar om ”teologisk mångfald” tycker vi helt enkelt att en hel del av det mest självklara – vår kyrkas lutherska arv – har satts på undantag. Bland de nya förslagen är det i princip bara den sällan använda ordningen för bikt som innehåller något som kan kallas för en klassisk och kristocentrisk syndabekännelse. Ingenstans i dop- och konfirmandordningarna talas det explicit om syndernas förlåtelse, trots att detta är kärnan i det kristna evangeliet – inte minst utifrån en luthersk förståelse...
...Var finns evighetsperspektivet? frågar vi oss. Var omtalas befrielsen från syndens, dödens och djävulens makt – rakt på sak, utan omskrivningar? Och vad händer när man, som i förslaget, ersätter dopets befrielsebön med att Gud befriar från ”brustenhet”? Detta är ju inte bara en språklig förskjutning, utan ett dramatiskt brott både med Bibeln och den evangelisk-lutherska traditionen
."

Religionsfrihet bör prioriteras i den svenska utrikespolitiken
-  Tuve Skånberg och Emma Henriksson i Hemmets Vän - "Den internationella religionsfrihetens dag uppmärksammades i slutet av oktober världen över. I ett land som Sverige där vi fritt kan utöva vilken religion vi vill, kanske en sådan dag går oss obemärkt förbi. Men faktum är att över hälften av världens befolkning bor i länder där religionsfriheten är begränsad, något som ibland får förödande konsekvenser.
Bristen på religionsfrihet gjorde sig tragiskt påmind samma månad när en koptisk kyrka attackerades under ett pågående bröllop i Egyptens huvudstad Kairo. Attentatet kostade fyra personer livet, en av dem en flicka på åtta år.
Detta är tyvärr inte en enskild händelse, det är bara en i raden av attacker mot kristna i Egypten.
"

Vi går mot ljusare tider!
- Berit Simonsson i Världen idag - "Kristi kyrka har gått mot ljusare tider ända sedan solen förmörkades och det kom över hela landet ett mörker på Golgata kulle (Luk 23:44). Ljuset segrade över mörkret då Jesus gick ut ur graven och tvingade mörkrets makter att retirera.
Därför kan vi som vårfåglarna, trots omständigheterna, trosvisst proklamera: "Nu går vi mot ljusare tider!". Det har inget med hurtighet att göra, det är inte ett utslag av att sticka huvudet i sanden, men det är ett resultat av att vara präglad av ljuset, av honom som är världens ljus.
Kristi kyrka, präglad av Kristus, sjunger därför också detta nya året 2014, med djup övertygelse mitt i allt elände: "Nu går vi mot ljusare tider!
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar