Dagens Nyheter

24 feb. 2014

Nyhetsflödet måndag den 24 februari

Jobb och företagare behövs för att bekämpa människohandeln
- Mats Tunehag m.fl på Claphaminstitutets hemsida - "Slaveriet har inte upphört, men det fungerar delvis annorlunda idag jämfört med några hundra år sedan. Då var det lagligt, skedde helt öppet och företag bokförde öppet sina affärstransaktioner. Idag är det olagligt och organiserad brottslighet försöker dölja sina lukrativa skumraskaffärer.
För drygt 200 år sedan var William Wilberforce och Clapham-gruppen viktiga förkämpar för att få slavhandeln förklarad olaglig. Det resulterade allteftersom i frigörelse och frihet för otaliga slavar runt om i världen. Wilberforce och andra abolitionister gick till kärnan, insåg att det var ett system som måste ändras. För en långsiktig förändring krävdes mer än publikvänliga bojkotter av socker från Jamaica; man menade att lagar och regler behövde ändras.
Idag är slaveri och slavhandel förbjudet världen över, men fortsätter ändå. Därför måste vi fråga oss vad som är grundläggande orsaker. Det är lätt att vara emot människohandel, men hur förhindras den och hur kan man upprätta och ge frihet med värdighet till offren för vår tids slaveri?
Det är fler människor som hålls som slavar idag, än vad som skeppades över Atlanten under den legala slavhandelns dagar. Beräkningar visar att cirka 30 miljoner människor är offer för dagens människohandel. (Kevin Bales, Free the Slaves)
"

Sverige vill påverka spansk abortlag
- Världen idag - "Ministrar och frivilligorganisationer i Sverige försöker på olika sätt att få Spanien att avstå från att begränsa möjligheten till abort. Under senare tid har tre delegationer uppvaktat den spanska ambassadören i Stockholm, i syfte att protestera mot den planerade lagändringen....
....Och biståndsminister Hillevi Engström (M), vars departement nyligen publicerade en skrift om hur Sverige arbetat för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) de senaste 20 åren, nämnde Spanien i sitt tal när skriften presenterades förra veckan.
"Konservativa krafter i Europa, och även i Sverige, gör att vi måste fortsätta driva dessa frågor. Det finns en betydande risk för bakslag och vi kan aldrig ta dessa rättigheter för givna. Vi ser hur aborträtten är hotad i Spanien, hur kvinnor förvägras denna, för oss självklara rättigheten, i bland annat Polen, på Irland och i Malta," sa hon
."

Människovärdet får inte mätas i kronor och ören
- Tuve Skånbergs blogg - "Konflikten i Syrien är inne på sitt tredje år. Det besinningslösa våldet har tvingat en befolkning lika stor som Sveriges på flykt. Mer än 2 miljoner människor av dessa har tvingats att lämna sina hem för att söka skydd i andra länder. En miljon av dem är barn, uppger FN:s barnfond Unicef och flyktingorganet UNHCR. Rädda Barnen varnar för att de barn som är kvar inne i landet genomlider krigsbelägringens alla fasor. Barn som är fångade i striderna inne i Syrien dödas, skadas och nekas tillgång till mat och medicin. En liten rännil av alla flyktingar når Sveriges gränser och hoppas på vårt beskydd."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar