Dagens Nyheter

3 feb. 2014

Nyhetsflödet måndag den 3 februari

 Kristen mystik och korset
- Stefan Swärds blogg - "En annan linje i modern teologisk diskussion handlar om renässans för den mystik som fanns hos vissa kyrkofäder. Företrädare för detta i vår moderna kristenhet i Sverige har varit Peter Halldorf, Martin Lönnebo och Wilfrid Stinissen, företrädande tre olika kyrkotraditioner men med en mycket bred läsekrets i svensk kristenhet. Christer Svensson har kommit ut med en bok som innehåller en kritisk analys av denna trend, med titeln ”Kyrkofäder, mystiker och evangelium”. Där visar han bl.a. på att den kristna mystiken leder till en uppluckring av synen på korset. Svensson definierar mysticismen som att vissa kyrkofäder blandade in platonska tankegångar i det kristna tankegodset. Det leder till både en förändrad Gudsbild och en förändrad människosyn. Syndafallets konsekvenser tonas ner mot att det gudomliga i människan lyfts fram. Kristna livet som process och efterföljelse betonas på bekostnad av omvändelsen och pånyttfödelsen. Guds kärlek är den egenskap hos Gud som helt lyfts fram, på bekostnad av att tala om Gud som domare och om Guds vrede över synden."

Massiv protest mot homoäktenskap
- Dagens Nyheter - "På söndagen gick tiotusentals fransmän ut på gatorna i nya protester mot lagarna som tillåter homosexuella äktenskap. Demonstranterna vänder sig även mot surrogatmödraskap och assisterad befruktning av kvinnor med en kvinnlig partner, skriver Libération.

Blodprøve åbner for kønsabort
- Kristelig Dagblad - "Gravide har nu mulighed for at vælge abort inden abortgrænsen, hvis fosteret ikke har det ønskede køn
Den findes allerede på flere private klinikker og offentlige sygehuse – blodprøven, der fra 10. uge kan vise fosterets dna og køn. Den helt nye fosterdiagnostiske metode har til hensigt at afsløre visse former for kromosomfejl, og planen er, at blodprøven i den nærmeste fremtid skal tilbydes til en bestemt gruppe gravide på alle offentlige sygehuse – som supplement til nakkefoldsskanningen, vi kender i dag.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar