Dagens Nyheter

3 feb. 2014

Nyhetsflödet tisdag den 4 februari

Är splittring oundviklig?
- Bo Wetteus i Hemmets Vän - "I Svenska kyrkan bänder och bryter det. Det visade sig vid valet av ny ärkebiskop. Den teologiska liberaliseringen tycks öka, klassiskt kristna sanningar ifrågasätts, exempelvis om Jesus är enda vägen till Gud, om jungfrufödelsen och om Jesu kroppsliga uppståndelse. Frågan om kvinnliga präster är inte död och synen på homosexualitet och vigsel av homosexuella är mycket kontroversiell. Röster finns som talar om nödvändigheten av en fri luthersk kyrka och man frågar sig hur länge Evangeliska Fosterlandsstiftelsen och OAS-rörelsen stilla­tigande kan se på utvecklingen. Är en fri luthersk kyrka på väg?
I Pingströrelsen finns det spänningar, som skulle kunna resultera i ytterligare en fri, karismatisk, pingströrelse. Kritiken mot centralorganisationen finns och debatten i höstas om dop och medlemskap visar att man inte är överens. Det finns planer på att bilda ett nätverk av de församlingar som inte är med i samfundet Pingst och som är oroade över utvecklingen både teologiskt och organisatoriskt. Här finns också kritik mot den rörelse som har Bjärka Säby som bas och som mer och mer drar åt katolsk och ortodox trosuppfattning. Är en ny pingströrelse under uppsegling?
"

Vad svarar du om någon frågar dig om din tro?
- Dan Salomonsson i Världen idag - "När man möter frågor eller ifrågasättande tvingas man formulera vad man tror. Tron mår väl av att definieras. Bibeln förutsätter att frågan om tron kommer att ställas: "När din son en gång frågar dig vad detta betyder ska du svara". Det är nyttigt att ställas inför de enkla och grundläggande funderingarna. Vad svarar du när en arbetskamrat frågar vad tron egentligen innebär? Hur vägleder du när barnen frågar: "Pappa varför är vi med i kyrkan"?"

Nå skal de gå til gudstjeneste igjen
- Norske Dagen - "Forrige søndag ble 53 mennesker drept da opprørere stormet en katolsk 
kirke mens de feiret gudstjeneste. I Nigeria går kristne til kirke med hjertet i halsen.
Søndagens gudstjeneste var nesten slutt da opprørerne angrep med maskingevær og eksplosiver. Først drepte de en politimann som sto vakt utenfor kirken, som ligger i delstaten Adamawa i Nord-Nigeria. Så blokkerte de dørene og skjøt på alle som forsøkte å flykte gjennom vinduene. De skal også ha skåret over strupen på flere av kirkegjengerne.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar