Dagens Nyheter

2 feb. 2014

Nyhetsflödet söndag den 2 februari

Fallet Ellinor vittnar om samvetsförtryck
- Lukas Berggren i Världen idag - "Envar skall äga rätt till tanke­frihet, samvetsfrihet och religionsfrihet." Så står det i artikel 9 i Europa­konven­tionen. En konvention som sedan 1995 är svensk lag, till skydd för svenska medborgares mänskliga rättigheter. Sverige är, som Världen idag tidigare har rapporterat om, av flera organisationer anmält till Europarådet för att inte skydda samvetsfriheten. Nu har regeringen svarat på anmälan.
Den svenska regeringen menar i sitt svar att det i Sverige inte finns några fall där vårdpersonal anmäler sina arbetsgivare för hinder mot samvetsfriheten. Kanske det finns en och annan på Rosenbad, som i dag ångrar att man uttryckte sig så.
"

Brist på samvetsfrihet
- Hemmets Vän - "Samvetsfrihet handlar inte bara om aborter. Det är ingen marginell fråga. Annelie Enochson har rätt, det här handlar om mycket mer. Talar vi om mänskliga fri- och rättigheter måste också samvetsfriheten vägas in. I FN:s deklaration om mänskliga rättigheter heter det att: ”Var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet” (artikel 18). Vad menar svenska politiker när man ifrågasätter dessa rättigheter och struntar i deklarationerna man skrivit på?"

När tron sätter hinder i yrkeslivet
- Barbro Matzols i Kyrkans Tidning - "Nu har frågan om samvetsfrihet fått ny aktualitet. En barnmorskestudent har anmält till DO, diskrimineringsombudsmannen, att hon blivit utsatt för diskriminering på sin arbetsplats på grund av sin tro och övertygelse. Anledningen är att hon, en kristen kvinna, förklarat att hon inte var ”kapabel att utföra aborter på grund av” sin tro och att det strider mot hennes övertygelse. Däremot har hon sagt sig vara villig att utföra alla andra arbetsuppgifter som barnmorska och att hon kunde jobba vilka tider som helst."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar