Dagens Nyheter

5 feb. 2014

Nyhetsflödet fredag den 7 februari

Därför behöver vi lyssna till predikan
- Olof Edsinger i Efterkristus - "Den andliga tradition som jag själv tillhör har i mångt och mycket vart en Ordets rörelse. Man har betonat kraften i Guds ord och löften, och man har sett predikan som själva höjdpunkten i gudstjänsten.
Till och från höjs det röster som ifrågasätter denna betoning. En gudstjänst är ju så mycket mer än predikan. Och är det inte dessutom så att vi i dag lever i en väldigt ”ordtrött” tid – och att vi därför borde tona ned (eller i alla fall korta ned) förkunnelsemomentet i våra gudstjänster?
Nja, för egen del tror jag faktiskt inte det..."

Framtidsfrågor
- Mikael Karlendals blogg - "Svensk kristenhet befinner sig i brytningstider. Pingströrelsens pastorer samlas i dessa tider till samtal om dop- och medlemskapsfrågan. De borde nog diskutera kyrkosyn och trosbekännelse mera. EFK står inför att välja en ny missionsdirektor. Daniel Norburg från Malmö är föreslagen – han är säkerligen den mest lämplige med tanke på hans ledaregenskaper och erfarenhet och bakgrund – men ledande kvinnor i rörelsen protesterar och tycker att det är ett hot mot jämställdheten. Svenska kyrkan har valt en kvinnlig ärkebiskop som har svårt att tala ur skägget (skämt menat) när det gäller normal kristen lära och har svårt att säga att Jesus föddes av en jungfru, åtminstone utan att slingra sig och göra verbala krumbukter. Equmeniakyrkans ledning är oklar över en sådan central kristen lära som försoningen och önskar att alla samfundets församlingar ska öppna upp för homovigslar."

Fornuftig å tro at Gud fins
- Vårt Land - "Et kristent verdensbilde kan koble sammen flere fakta på en bedre måte enn naturvitenskapelig ateisme.
Hvordan kan man argumentere for at det er fornuftig å tro at Gud eksisterer? En god måte er ved å beskrive en konkret gudstro og sammenligne med den beste alternative teorien som hevder at Gud ikke finnes. Den beste konkurrenten til gudstro er en naturvitenskapelig basert ateisme som hevder at det eneste som finnes er det som naturvitenskapen sier at finnes i tid og rom.
For å diskutere hvilket av disse to verdensbildene som er best, må man se hvem av dem som kan få flest fakta til å henge best sammen. Det verdensbildet som gjør det, er mest sannsynlig sant. Et kristent verdensbilde kan koble enda flere fakta på en bedre måte enn en slik ateisme
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar