Dagens Nyheter

11 feb. 2014

Nyhetsflödet onsdag den 12 februari

Sverige behöver missioneras på nytt
- Stefan Swärd i Världen idag - "Frikyrkans folk med rötterna i 1800-talets folkväckelse, vi behöver igen bli missionens folk. Vi behöver igen inse att Sverige ska missioneras, vi behöver gripas av elden, för att sändas ut, ut i de nya förorterna, de nya stadsdelarna, men lika mycket i de gamla städerna och platserna. Återigen behöver bönhusen byggas upp, Guds folk kallas till en lärjungaformande gemenskap.
Den traditionella frikyrkan har gått åt fel håll. Bönhusen har monterats ner eller blivit sommarstugor. Kyrkdörrarna har stängts. Lammets sånger sjöngs alltför ofta av en krympande och åldrande skara.
I dag behöver Sverige missioneras på nytt. Vi kan inte slå oss till ro förrän alla svenskar har en levande kristen församling i närheten av där man bor och att en betydande andel av befolkningen har upplevd en verklig frälsning och förvandling..
"

Att läsa Kairos-dokumentet, några reflektioner
- Annika Borg i Kristen Opinion - "Kairos-dokumentet är författat av palestinska kyrkoledare i regionen (oklart dock vilken representativitet och legitimitet dessa har) och är ett rop på hjälp från människor i nöd. Men det är i huvudsak ett aktivistiskt, hårt polariserat dokument. Det är från Kairos-dokumentet Svenska kyrkan hämtat sin inspiration till julsanktionerna mot Israel (bojkott av varor från ”ockuperade områden” – som tycks innefatta Jerusalem – samt aktivistiskt material) 2013 t ex. Man uppmanar i dokumentet till ”Att börja tillämpa en ordning med sanktioner mot Israel” (sid 21).
Jag ska här reflektera över två linjer i Kairos-dokumentet: det ersättningsteologiska och det bitvis antisemitiska innehållet. Båda företeelserna har Svenska kyrkan tagit avstånd ifrån. Så hur kan man då sprida och propagera för ett dokument med ett sådant innehåll? Inser man inte allvaret? Har ingen expert på dessa områden läst dokumentet och kunnat ge råd? Hur kunde de passera så många ögon i kyrkomötet och gå igenom? Vilka drev fram detta? Frågorna kräver svar.
"

Sandahl kritiseras av domkapitlet
- Kyrkans Tidning - "Dag Sandahl får en skriftlig erinran av Växjö domkapitel för vad han skrivit om Antje Jackelén på sin blogg.
- Jag ska anmäla beslutet till åklagarkammaren - det är min grundlagsskyddade rättighet - och överklaga till Svenska kyrkans överklagandenämnd, säger Dag Sandahl."

Och HÄR kan du läsa Sandahls överklagan.

Mindfulness viser romantisert buddhisme
- Torkel Brekke i Vårt Land - "Milliardindustriens mindfulness viderefører en intens romantisering av buddhismen. Forskningen som skal vise at metoden virker, er dårlig fundert.
Mindfulness er blitt milliardbusiness. Psykologer bruker det for å bekjempe depresjoner og stress. Advokatfirmaer og offentlige etater bruker det til å få avbalanserte medarbeidere og bedre fortjeneste. Men hva er det egentlig?
Ordet «mindfulness» er en oversettelse av ordet «sati» fra det buddhistiske språket pali.
I buddhistisk tradisjon har
sati vært en tilstand som religiøse spesialister, altså munker
og nonner, har dyrket for å nærme seg det endelige målet om frigjøring fra gjenfødelsenes
sirkel, samsara.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar