Dagens Nyheter

25 feb. 2014

Nyhetsflödet onsdag den 26 februari

Miljontals svenskar påverkas av missbruksproblem
- Ruben Agnarsson i Inblick - "En miljon svenskar har missbruks- eller beroendeproblem. Ännu fler påverkas negativt av en närståendes missbruk. Det visar en ny kartläggning som gjorts vid Karolinska institutet. – Jag är lite överraskad att det var så många. Det visar att det här är ett större problem än man tänkt sig, säger Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet...
...Att exempelvis 15 procent har påverkats negativt av en närståendes drickande och så mycket som närmare 30 procent av de unga kvinnorna i undersökningen uppger att de blivit besvärade eller antastade av en berusad person på offentlig plats visar att användning av alkohol och narkotika inte helt kan betraktas som en privatsak
."

Guds helighet – en nyckel för att förstå bibelordet
- Olof Edsinger i Efterkristus - "Ingen annan egenskap hos Gud finns omnämnd så många gånger i Bibeln som hans helighet. Någon har räknat ut att beskrivningen av Gud som helig förekommer på mer än 600 ställen i Gamla och Nya testamentet. Alla som vill lära känna Herren på djupet behöver med andra ord lära känna honom som den Helige.
Guds helighet innebär att han är avskild från allt annat som existerar i den har världen. Att han är den Radikalt Annorlunde. Den Unike. Paulus skriver i Första Timotheosbrevet att Gud är ”den ende Härskaren, konungarnas Konung och herrarnas Herre, som ensam är odödlig och bor i ett ljus dit ingen kan komma, och som ingen människa har sett eller kan se” (1 Tim 6:15-16). Gud är helt och hållet skild från alla de verk som han har skapat.
"

Socialt arbete får inte ersätta förkunnelsen
- Stefan Swärd i Världen idag - "Missions- och evangelisationsuppdraget är en grundbult i den kristna församlingens liv och i den troendes kallelse. Jesus sändes till världen och vi kristna blir sända till världen. Vi behöver tänka mission på flera olika nivåer, vårt eget och vår församlings närområde, vår församlings region, Sverigenivån, Europanivån och den globala nivån.
Mission handlar ytterst om tro, bibeltolkning och teologi. Mission handlar om att Gud vill rädda världen. I liknelserna i Lukas 15 berättar Jesus om det förlorade fåret, den förlorade sonen och det borttappade myntet. Liknelserna handlar om att vara borta från Gud, förlorad, bortsprungen, att ha gått vilse. Två av liknelserna handlar om hur herden aktivt letar reda på det bortsprungna fåret respektive hur en kvinna aktivt söker efter det förlorade myntet.
Varje person på den plats där du bor som inte lever i en relation med Jesus, och inte har blivit född på nytt är förlorad, är ett bortsprunget får, ett borttappat mynt. En förlorad son.
Liknelserna vill visa på hur värdefull varje människa är i Guds ögon. De visar hur mycket Gud längtar efter gemenskap med varje människa. Den förlorade sonen möttes av en öppen famn när han återvände till fadershuset
."

Slik bør kristne forholde seg til mindfulness
- Bjørn Olav Hammerstad i Norska Dagen - "Er mindfulness buddhistisk, sekulært eller kristent? Og hvem brakte filosofien til Vesten?
Dette skriver teologen Michael Grün i en artikkel om mindfulness.
Grün mener Hanh bruker kristne begreper i sin undervisning.
– Hanh sammenligner mindfulness med Guds rike i oss, som bare er tilgjengelig for oss i nået. Buddhistmunken sier at mindfulness leder deg raskt inn i Guds rike, at det er det den kristne tradisjonen kaller for Den hellige ånd, og at spirituelle mennesker kaller mindfulness for Gud - men det er bare en idé, sier Hanh, ifølge Grün.
– Det er rystende at Hanh identifiserer mindfulness med Gud, Den hellige Ånd og Guds rike - uten Jesus Kristus, sier teologen, og kaller det for «terminologisk okkupasjon»
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar