Dagens Nyheter

12 dec. 2014

Nyhetsflödet fredag den 12 december

Är pastorn tjänsteman eller tjänstegåva?
- Sven Nilsson i Hemmets Vän - "Ett ledarskap i församlingen måste ha en kontinuitet över tiden som kommer av en profetisk medvetenhet om vägen och målet. Pastorn måste kunna stå emot felaktiga anspråk och kunna uthärda och ta sig igenom kriser som alltid följer av att församlingen befinner sig på ett andligt stridsfält på liv och död. I allt detta kan man inte falla tillbaka på en formell teologisk utbildning. Det måste finnas ett kallelsemedvetande i förhållande till Kristus själv och en övertygelse om att vi inte är ute i egen sak – ”Jag förkunnar inte mig själv utan Jesus Kristus: han är herre, och jag är er tjänare för Jesu skull.” (2 Korinthierbrevet 4:5)
Det är dags att utbe oss tjänstegåvorna i deras fullhet. Det är endast genom dessa som församlingen kan växa och stå emot det andliga inflytandet från en gudsfrånvänd kultur och tidsanda."

Ny lag i Krim kan tvinga kyrkor stänga
- Dagen - "Efter det att Krimhalvön i mars annekterades av Ryssland har de nya myndigheterna slagit ner på alla företeelser som kan kopplas till Ukraina.
Det har inte minst drabbat de församlingar som ingår i ukrainska samfund och kyrkor. Den ukrainska ortodoxa kyrkan har fråntagits kontrollen av flera församlingar och biskopen i Krim har fått sitt hem nerbränt. Flera katolska präster har också tvingats att lämna halvön.
De lokala myndigheterna kräver att alla kyrkor på Krim r­egistrerar sig på nytt hos dem senast den första januari 2015. Fem religiösa organisationer har hittills försökt, bland annat pingstvänner, protestanter och en muslimsk grupp, men de har nekats rätten att göra det. Myndigheterna vill att kyrkorna först ska klippa banden till de ukrainska samfunden och i stället ansluta sig till ryska organisationer, men ett sådant steg kan tolkas som att kyrkorna erkänner Rysslands rätt till Krim."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar