Dagens Nyheter

15 dec. 2014

Nyhetsflödet tisdag den 16 december

Förlåta eller certifiera synd?
- Lukas Berggren i Världen idag - "Vid förra årets kyrkomöte i Svenska kyrkan beslutades att ”kyrko­styrelsen ska uppmuntra stiften att genomföra hbt-certifikat på Svenska kyrkans arbetsplatser”. Detta efter en motion från Irene Gustafsson (Socialdemokraterna i Svenska kyrkan).
I förra veckan offentliggjordes förstudien och där framkommer att certifieringen inte kommer kunna ske i samarbete med RFSL....
Det är tragiskt att RFSL ska behöva avvisa Svenska kyrkans invit. Faktum är att Svenska kyrkans egen ledning borde inse det orimliga i att en organisation som RFSL – med en syn på sexualitet som står i bjärt kontrast mot Bibelns syn – ska överpröva kyrkans bekännelse och lära. Det är ytterligare ett tecken på den djupa identitetskrisen inom Svenska kyrkan. Man slipar varje tänkbar tröskel för att vinna den omgivande kulturens bifall. Allt och alla får plats, utom möjligen de bibeltroende. För samtidigt som trösklarna slipas för somliga, är det inte särskilt högt i tak för andra grupper inom samma kyrka. Så sent som i våras hängdes präster med en mer konservativ bibelsyn ut i Uppdrag granskning. Då var de ledande företrädarna inte beredda att slipa en enda tröskel. I stället sänktes taket. Prästerna hängdes ut med kyrkoledningens goda minne."

Domen - Evangeliets bortglömda dimension
Olof Edsinger har kommit ut med en ny bok om domen. Många ryggar för talet om domen, men domen har trots allt en viktig plats i Bibeln, och om det inte fanns någon kommande dom så var ju Jesu död på korset meningslös.
Credoakademins hemsida presenteras boken så här: "Få saker utmanar bibelläsaren så mycket som text­erna om dom och straff. Är det verkligen samma Gud vi möter i berättelsen om Sodom och Gomor­ra som i evangeliernas skildring av Jesus Kristus? Går det att få ihop Guds godhet med Guds vrede och dom?
I boken Domen: Evangeliets bortglömda dimension visar Olof Edsinger att vi inte bara kan ignorera ”problemtexterna”. De är en integrerad del av Bibelns budskap. Domen hör samman med både Guds godhet och Guds vrede. Den handlar både om en slutuppgörelse med det onda på den yttersta dagen och om Guds dom här och nu. Författaren visar samtidigt på ett övertygande sätt domens koppling till evangeliets kärna: Jesu försoningsdöd för vår skull."

En ny intolerans hotar
- Katrine Winkel Holm i Kristeligt Dagblad - I de kommende år vil samfundet opleve et nyt pres på friheden takket været de erklærede tolerantes forsøg på at tvangsindføre tolerance. Disse har utopisk mål om et samfund, hvor religion og gamle opfattelser af køn er forsvundet. Problemet er bare de gammeldags tænkende, der står i vejen. Men antidiskriminationslove viser nu vejen...
For hvis der er én ting, der er brug for i dag og i morgen, er det, at kristne ruster sig til kamp for ytrings- og åndsfrihed. De næste i rækken til at blive ramt af den nye krænkelsessyge kan nemlig meget vel blive gammeldagstroende kristne."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar