Dagens Nyheter

6 dec. 2014

Nyhetsflödet söndag den 7 december

En renässans för värdefrågor
- Kjell O. Lejon på Claphaminstitutes hemsida - "I USA finns en stor och viktig väljargrupp som kallas ”value voters”, väljare som främst röstar utifrån sina grundläggande kristna värderingar. Kanske kan vi kalla dem ”värderingsväljare”. Till dessa räknas ”born again” (pånyttfödda) evangelikala och katoliker.
Opinionsundersökningar visar att dessa politiskt står närmare det republikanska än det demokratiska partiet. I en undersökning utgjordes denna grupp av 77 miljoner personer. Även om procentsatsen republikanska röstande bland evangelikala väljare som helhet var betydligt högre, så röstade likväl i presidentvalet 2012 endast 40 procent (drygt 30 miljoner) av dessa ”värderingsväljare” på den republikanske kandidaten, mormonen Mitt Romney, medan 20 miljoner röstade för Obama."

Sveriges abortlag 40 år – uppmärksamma Livets söndag 3:e advent! 
- SEA:s hemsida -  "Guds församling har både ett mandat och en plikt från Gud att stå för människovärdet och för sanningen, även när det är obekvämt och särskilt i turbulenta tider. Snart är det 40 år sedan den nuvarande abortlagstiftningen började gälla och varje år utförs mellan 35 000 och 38 000 aborter. Detta är en tragedi, både för barnet som aborteras, kvinnan som går igenom aborten, och mannen som oftast står tyst bredvid.
Det säger Stefan Gustavsson, generalsekreterare för Svenska Evangeliska Alliansen, inför tredje advent den 14 december då Livets söndag firas."

Fira skolavslutning i kyrkan som en del av vårt kulturarv
- Hemmets Vän - "Så här i början av december är det antagligen snart dags för att mediediskussionen om skolavslutningarnas vara eller icke vara i kyrkor ska komma igång. Den har pågått i flera år, artikel på artikel har skrivits och frågan har debatterats i såväl radio som tv.
Den avgående regeringen förtydligade att det inte ska vara en regelrätt gudstjänst, men att det är ok att svenska skolbarn går till den närbelägna kyrkan och sjunger Den blomstertid nu kommer eller När juldagsmorgon glimmar.
Frågan är på pappret ganska enkel. Vår skola är icke konfessionell – och därmed ska inte gudstjänster vara ett obligatoriskt inslag i undervisningen. Man kan inte utkräva av alla landets skolbarn att de ska delta i syndabekännelse, trosbekännelse och nattvard. Självklart inte. Men Sverige är också sedan 1 000 år ett kristet land, korset pryder vår flagga, landets regent måste vara av den lutherska tron (vi har religionsfrihet för alla utom för honom eller henne) och den kristna kyrkan, läran och tron är en väsentlig del av vårt kulturarv. Det går inte att förstå Sverige, dess särart och historia, om man utelämnar kyrkans roll. Därmed är det rimligt, att som en del av landets kulturarv, fira skolavslutningar i kyrkan."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar