Dagens Nyheter

25 dec. 2014

Nyhetsflödet torsdag den 25 december

Nepals kyrka växer snabbast i världen
- Dagen - "1950 fanns det inte en enda kristen i Nepal. I dag är omkring en miljon nepaleser kristna och enligt en amerikansk undersökning växer kyrkan fortare än i något annat land i världen. Men detta skapar vrede hos hinduiska nationalister, som sett till att flera pastorer arresterats. Förföljelse är dock inte det enda hotet mot kyrkan.
Brahminer, chhetri, magar och sherpa. Nepal är ett land där kastsystemet i högsta grad lever och för många begränsas möjligheterna i livet av vilken kast eller etnisk grupp man tillhör.
Men i Ramgath church i Nepals näst största stad Pokhara kommer de alla samman, hög som låg. Kvinnorna har saris i klara lysande färger, de äldre männen har den traditionella kantiga nepalesiska hatten på huvudet, medan många yngre är klädda som andra unga över hela världen, i jeans och t-shirt."

Iraks kristna minns grymt år
- Svenska Dagbladet - "Bagdads hårt ansatta kristna befolkning trotsade hotbilden och höll julmässa i den irakiska huvudstaden kvällen mot juldagen.
Kyrkbänkarna i den kristna kyrkan var fullsatta när människor samlades för att minnas det mörkaste året i mannaminne.
Som ett tecken på regeringens rädsla för att ceremonin skulle attackeras av fanatiska jihadister, som betraktar kristna som otrogna, hade poliser placerats ut utanför byggnaden som också omgärdas av en skyddsmur.
Under mässan hyllade församlingen de tusentals som under året fallit offer för eller flytt den grymma jihadistgruppen Islamiska Statens (IS) terror."

Julens budskap omskakande
- Confessiones - Lagom till jul kom påven Franciskus apostoliska brev Evangeliets glädje (Evangelii gaudium) ut på svenska. Inledningsorden i detta brev är verkligen ett passande budskap för julen, när Gud sänder sin Son till världen för att ge oss den glädje som bara han kan ge:
"Glädjen över evangeliet fyller alla som möter Jesus både i hjärtat och i det liv de lever. De som tar emot hans erbjudande till frälsning befrias från synd, sorg, själslig tomhet och ensamhet. Med Kristus föds glädjen ständigt på nytt. I denna uppmaning vill jag uppmuntra de kristtrogna att med sin inre glädje börja på ett nytt kapitel i evangelisationen. Samtidigt vill jag visa på nya vägar för Kyrkans resa under de år som ligger framför oss" (nr 1).
När Gud blir människa i Betlehem börjar ett nytt kapitel i mänsklighetens historia. Gud kommer oss så nära som det bara går genom att själv bli människa. Han vill dela vår tillvaro, bli lik oss i allt utom synd, för att vi skall befrias från vår synd och kunna dela hans tillvaro i all evighet. Julens budskap är egentligen mycket omskakande och långt ifrån den idyll vi ibland har på näthinnan. Gud kommer till oss, men tas inte emot utan måste födas i ett smutsigt stall och hotas till livet av makthavarna från första början. Jesusbarnet delar den tragiska verklighet som många barn får dela även i dag."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar