Dagens Nyheter

1 dec. 2014

Nyhetsflödet tisdag den 2 december

13 000 lämnade kyrkan under helgen
- Världen idag - "Över 13 000 finländare lämnade landets evangelisk-lutherska kyrka under helgen, de flesta som en direkt följd av kyrkans stöd till förslaget till en könsneutral äktenskapslag...
Ärkebiskop Kari Mäkinen skrev inför fredagens omröstning i riksdagen på sin Facebooksida att inget äktenskap förlorar sitt värde och inget barns ställning försvagas om äktenskapslagen ändras. Och efteråt, då riksdagen med liten marginal röstat för att öppna äktenskapet även för samkönade par, välkomnade han beslutet."

Massutträde ur kyrkan efter Finlands ja till samkönade äktenskap
- Kyrkans Tidning - "Finlands riksdag sa ja till samkönade äktenskap i fredags. För Finlands evangelisk lutherska kyrka blev resultatet att fler än 13 000 medlemmar begärde utträde.
Den finska utträdeshemsidan Eroakirkosta.fi uppger att 2 612 människor lämnade kyrkan i fredags, 5 144 under lördagen och 5 428 i söndags, rapporterar Yle, Finlands public servicebolag.
I fredags sa en liten majoritet i Finlands riksdag röstade ja till samkönade äktenskap. 105 ledamöter röstade för och 92 mot."

Joel Halldorf spanar på Birrohatet
- Sändaren - " Marcus Birro vet vad han talar om. I veckan stack han åter ut i debatten genom ett uttalande kring islam och våld. Det kan finnas goda skäl att bemöta hans uttalande, och Birro själv nyanserade det sedan i en kommentar till Göteborgs-Posten. Men det som följde var inte en debatt om sakfrågan, utan ett verbalt våld i form av personliga påhopp och till och med dödshot.
 Detta sätter ljus på en destruktiv struktur i dagens medielandskap. I dag är personerna varumärkena med verklig lyster — inte institutioner, partier och tidningar. Birro är en av dem med lyster, och det som blir tydligt är att folk inte förmår att skilja på åsikt och person. Man debatterar inte Birros påstående, utan ägnar sig åt att avsky hans person."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar