Dagens Nyheter

24 aug. 2013

Nyhetsflödet lördag den 24 augusti

Lördag den 24 augusti

Vad menar Piensoho egentligen?
- Peter Abramsgård i Dagen - "Reaktioner på Niklas Piensohos bibelstudium på Nyhemsveckan 2013:
Piensohos officiella budskap var: ”Ett skifte från Exodusperspektiv till Abrahamsperspektiv”. Här framträder två bakomliggande budskap: acceptans av homosexualitet samt att vi ska hålla våra åsikter för oss själva. Genom otydlighet, blandning av sanning och lögn, vältalighet, förväxling av religiositet med sann avsky för synd, offermentalitet, samt eisegetik i stället för exegetik, skapar Piensoho osäkerhet och förvirring hos många av sina åhörare.
"
Läs också Peter Abramsgårds inlägg i Vakna Sverige: "Reflektioner på Piensohos bibelstudium under Nyhemsveckan 2013"

Muslimska Brödraskapets mål är religionsdiktatur i Egypten
- Siewert Öholms blogg - "Muslimska brödraskapets mål är religionsdiktatur i Egypten. Även om meningen låter hård, är det en sanning som blir allt klarare för allt fler. Den pågående kontrarevolutionen är inte ett slag mot demokratin, som merparten av bedömare, med EU:s Catherine Ashton  i spetsen, fått för sig. Det handlar om demokratiskt självförsvar inför en regim som höll på att döda varje spår av demokrati, jämställdhet och religionsfrihet.  Av det skälet vägrar USA att kalla generalernas revolution för en kupp. Militärens , eller framför allt den egyptiska polisens metoder kan kritiseras. Antalet döda är oacceptabelt och skamligt. Men bilderna om vem som bär ansvaret är minst sagt skiftande. Brödraskapets män, för det handlar om ”bröder/män”, bär själva en stor del av ansvaret. De har i flera fall varit tungt beväpnade och provocerat polisens agerande."

Förföljelsen borde inte ignoreras
- Svenska Dagbladet - "Har kristna någon framtid i Mellanöstern? Över hela regionen flyr kristna från sina hem. Till skillnad från andra utsatta grupper i regionen, som kurderna, har de kristna inte haft några egna miliser. Förföljelse av kristna är dock inget nytt, i synnerhet inte i Mellanöstern. Men den arabiska vårens omvälvningar har gett en öppning för extrema grupper att attackera kristna i ännu större utsträckning. Som i Tyskland efter första världskriget finns ett behov av syndabockar. I Europa på 1930-talet var det judarna, i dagens Mellanöstern är det de kristna som förföljs...
... Trots den svåra situationen är engagemanget för kristna svalt i Sverige. Jag gjorde en mediesökning, och från år 2000 till i dag har kopter nämnts 422 gånger, syrianer 557 gånger och assyrier 783 gånger i Sveriges sju största tidningar. Som jämförelse har det skrivits om palestinier 21 408 gånger. Inget fel med engagemang, men denna oerhörda skevhet i fokus gör att förföljelsen av kristna hamnar i medieskugga. Det gör också att politiker och andra makthavare lättare kan ignorera frågan." 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar