Dagens Nyheter

14 aug. 2013

Nyhetsflödet onsdag den 14 augusti

Onsdag den 14 augusti

Uttrycket sekt faller tätt från den kulturelitiska himlen
- Tommy Dahlmans blogg - "Uttrycket sekt faller tätt från den kulturelitiska himlen.  Det finns en förvånansvärd utbredd okunskap, enfald och ursäkta uttrycket, inkompetens, i den så kallade kulturvärlden, men även bland politiker och journalister, i frågor om kristen tro.  Hos många aktiva i dessa yrkesbranscher finns det en påtaglig förutfattad mening om hur kristen tro skall utövas i vårt land. Nämligen så tyst och osynlig som möjligt. Och så länge pastorer, präster och kyrkor inte sticker ut hakan och inte har några åsikter så har de kanske ett litet existensberättiganden. Det resonemanget är ungefär som att tycka att Gud är okey bara han uppför sig som en svensk och inte tror att han är något speciellt."

Studie om tro och intelligens
- Dagens Nyheter - "Religiösa människor är mindre intelligenta än icke-troende. Uppgiften framförs i en ny genomgång av 63 vetenskapliga studier, den första i sitt slag...
...I undersökningen framhålls också, i kritik mot slutsatserna, att man endast tillämpat en analytisk definition av intelligens och inte beaktat former av kreativ och emotionell intelligens.

(rupebas kommentar: "Det som för världen var dåraktigt har Gud utvalt för att låta de visa stå där med skam, och det som för världen var svagt har Gud utvalt för att låta det starka stå där med skam, och det som för världen var oansenligt och föraktat, ja, det som inte var till, har Gud utvalt för att göra till intet det som var till, för att ingen människa skall berömma sig inför Gud." -1 Kor 1:27-29)

Kristen motstand idag
- Korsets seier - "Når samfunnet bryter ned menneskets verdighet, så har den kristne kirke en forpliktelse til å protestere.
Få kristne ledere i dag utfordrer oss så tydelig på radikal kristen motstand som Shane Claiborne.
Den unge kristne aktivisten med hjemmesydde klær og rastafletter ble for noen år siden spurt om han kunne flytte inn sammen med de fattige i Philadelfia, USA, av de fattige selv. Han svarte ja, og ut fra fellesskapet The Simple Way har det vokst frem en motstrømsbevegelse som har inspirert kristne over hele verden.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar