Dagens Nyheter

18 aug. 2013

Nyhetsflödet söndag den 18 augusti

Söndag den 18 augusti

Angreppen inifrån. 4. Marginaliseringen av det övernaturliga
- Bength Gustafsons blogg - "Det övernaturliga är kristendomens DNA. Kristendom utan det övernaturliga är ingen kristendom och Biblisk klassisk kristen tro utan det övernaturliga är ingen Biblisk klassisk kristen tro.
Kristendomen är född i det övernaturliga. Under det första århundradet av kristendomens historia var under, tecken och mirakler något självklart och normalt. Detta är väldokumenterat i Nya testamentet och att förneka det övernaturliga inom kristendomen är att förneka kristendomens rötter och rätta natur. Jesus, som är kristendomens odiskutabla centralgestalt och Bibelns kärna och stjärna, inkarnerades och föddes på ett övernaturligt sätt och hela hans offentliga liv och tjänst var kantat av det övernaturliga. Att marginalisera det övernaturliga inom kristendomen, är att marginalisera Jesus
."

EU och Israel
- Annelie Enochson i Hemmets Vän - "Samtidigt har under denna sommar mycket hänt i Israel och i dess grannländer. EU har gjort två uppmärksammade beslut som berör Israel. Det goda beslutet är att EU äntligen bestämt sig för att terrorstämpla Hizbollahs militära gren. Det kan vara svårt att särskilja den militära/politiska grenen från den sociala, om det överhuvudtaget går. Men det är ett steg i rätt riktning.
Det andra beslutet som EU antog i juni är inte lika positivt och kan innebära framtida problem i kontakterna mellan EU och Israel. EU-direktivet innebär nya riktlinjer för EU:s medlemsstater, vilka i alla framtida avtal med Israel skall ha en klausul om att Västbanken, Golanhöjderna, Gazaremsan och östra Jerusalem inte är en del av Israel och att avtalet därför inte gäller där. Det kan tyckas besynnerligt att EU särskiljer och särskriver in speciella avtal just för Israel och detta när det inte finns något fredsavtal mellan dessa länder/områden och det därför saknas klara gränser. Vidare har många palestinier arbete i israeliska företag på Västbanken. Skall då dessa i framtiden bli arbetslösa för att EU inte vill köpa dessa produkter?
Det kan tyckas att EU skulle lägga mera eller i varje fall lika mycket energi på att få ett slut på kriget i grannlandet Syrien som på att skapa tokiga klausuler för Israel
."

Vänskap...
- Kyrkliga ting - "Så annorlunda det mesta hade varit om sådan förtrolig vänskap var rådande mellan oss som arbetar och verkar i kyrkan. Om vi insåg och kände att vi faktiskt behöver varandra – som människor, som kristna och som kyrka. Om vi uppriktigt sökte varandras förståelse för att förstå oss själva lite bättre. Om vi tillsammans och gemensamt faktiskt försökte läsa, prata och skriva om teologi med och för varandra. Alltså verklig, riktig och sann teologi som handlar om Gud, Jesus och den Heliga Anden. Istället för, som det oftast handlar om, till teologi förklädda urvattnade politiska ställningstaganden."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar