Dagens Nyheter

21 aug. 2013

Nyhetsflödet onsdag den 21 augusti

Onsdag den 21 augusti

"Din kyrka kommer att brännas ner"
- Aftonbladet - "När hans kyrka sattes i brand försökte biskop Boqtor Saad slå lam till polisen. Men ingen undsättning kom eftersom polisstationen också stod under attack.
– Muslimer och kristna har levt sida vid sida här i hela mitt liv, nu fruktar jag för min församlings säkerhet, säger han...
...Världens strålkastare har den senaste veckan lyst på den brutala våldsvåg som Egyptens militär och säkerhetstjänst sköljt över det muslimska brödraskapets demonstranter.
Men i skuggan av blodbadet på Kairos gator har även den kristna minoriteten i Egypten, kopterna, fått utstå brutala attacker.
"

Politiska frågor av vikt för kristenheten
- Stefan Swärd i Världen idag - "Att hjälpa de svaga och utsatta är en central princip i Bibeln. Det är dock inte självklart att det leder till en kristen vänsterståndpunkt, att omsorgen organiseras genom staten och offentliga sektorn. Det kan mycket väl göras genom privata sektorn och det civila samhället.
Människors ansvarstagande för arbete och företagande är en princip man kan härleda från Bibeln. Det är naturligt att man som kristen försvarar fria företagandet och företagandets villkor.
Det finns en grupp frågor i politiken som brukar kallas för moralkonservativa. Det har bland annat handlat om frågor som gäller äktenskapslagstiftning, sexualmoral, aborter med mera, där kristna kyrkan har haft en mer konservativ inställning. Tyvärr har vi kristna blivit alltmer lågmälda i den typen av frågor, av rädsla för kritik.
"

Varför jag kritiserar N Piensoho men samarbetar med M Birro
- Tommy Dahlmans blogg - "Min främsta kritik av NP´s behandling av hbtq frågorna på Nyhemsveckan och nu senast hans svar i tidningen Dagen på Peter Abrahamgårds mycket rättmätiga frågeställningar är hans oförmögenhet att bemöta sakfrågorna. Enligt mig är det ett grovt tjänstefel han begår. Och jag har ingen förståelse för församlingsledningen i Filadelfia och det nationella ledarskapet i Pingst som ingenting vågar säga för att åtminstone försöka att skapa ordning och reda kring Pingst teologiska ställning – egentligen är det är ju bara att läsa innantill i de skrifter som pingst teologiska nätverk har arbetat fram.  Dessa måste väl även gälla för NP?"

Koptiske kirkeledere vil møte hat med kjærlighet
- Norska Dagen - "I Hellige Maria-kirken i Kafr Hakim, en østlig forstad til Kairo, henger røykluften fortsatt tykt. Svidde vegger vitner om hvordan mobben kom etter den muslimske kveldsbønnen onsdag og satte kirken i brann.
Men den lokale kirkelederen Boktor Saad forteller om hvordan det var deres muslimske naboer
(= grannar på svenska) som jagde vekk voldsstifterne og beskyttet kirkebygget.
– Vi må møte hat med kjærlighet, sier Saad til det svenske nyhetsbyrået TT.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar