Dagens Nyheter

1 aug. 2013

Nyhetsflödet torsdag den 1 augusti

Torsdag den 1 augusti

Det är den ultimata skräcken
- Marcus Birro i Expressen - "Våra drömmar är våra liv. Drömmarna är Guds avsikter med att vi finns till. Det är vi som allt för ofta smiter undan dessa drömmar, som börjar röra oss i motsatt riktning, som gör upp egna kartor över länder och platser vi egentligen inte bryr oss om...
...När Gud lägger en dröm i vårt hjärta har vi ett ansvar att förverkliga den drömmen. För den drömmen är vårt liv...
...Tänk att dö och i ögonblicket när man går över gränsen inse att man levt ett fel och förljuget liv. Tänk att då få en glimt av det liv man var menad för men inte vara kapabel att göra något åt det. Föreställ er den iskalla, bottenlösa skräcken.
"

Debatten i Löttorp mellan Christer Sturmark och Bength Gustafson
- Bength Gustafsons blogg - Från Gusafsons slutreplik: "Så gott folk: Var inte oroliga! Gud finns! Det har han alltid gjort och det kommer han alltid att göra.
Christer: Våga närma dig Jesus! Du kommer säkert ihåg vad jag sa till dig i Stockholm för några år sedan: – Jesus kommer att överraska dig. – Han kommer att skaka om dig. – Men framför allt: Jesus kommer att älska dig, och det gör jag också.  Tack än en gång för ikväll, Christer! Gud välsigne dig och din familj!


Normkritik eller moralism?
- Lukas Berggren i Världen idag - "Frågan hängde i luften: "Tyckte inte du nyss att det var viktigt att vara norm­kritisk? Om vi nu har en norm, som innebär att barn med Downs syndrom system­atiskt sorteras bort, borde vi då inte få vara normkritiska mot detta?". Svaret dröjde inte: "Nej, det är ju de dåliga värderingarna vi ska vara kritiska emot!".
Intressant svar. För frågan är ju förstås vem som då avgör vilka värderingar som är dåliga och vilka värderingar som är bra. Och det är ju samtal om detta som normalt sett brukar kallas för debatt, inte för normkritik respektive moralism.
Så, nästa gång någon kallar dig för moralist kan du alltid förklara att du bara är normkritisk. För visst är väl du också kritisk "mot de dåliga värderingarna"?!
Utsorteringsnormen – den norm som med 98,5 procents precision sorterar bort barn med Downs syndrom – strider mot principen om alla människors rätt till liv. Låt oss därför vara normkritiska mot dåliga värderingar.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar