Dagens Nyheter

5 feb. 2016

Nyhetsflödet lördag den 6 februari

Utan språk, ingen tro
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "I en intressant artikel i Svenska Dagbladet (2/2) är författaren och kulturskribenten Lotta Lundberg inne på samma spår. Hon skriver: ”Hur gick det till när vi förlorade – inte en känsla, inte en uppriktighet, inte en längtan – utan ett språk? Det språk som underlättar när vi önskar tala om skillnaden mellan skuld och ansvar, sorg och sjukdom, förlåtelse och försoning. Det språk som ger oss bilderna tillbaka, tolkningsmönster och metaforer. Vi har ju begripit vikten av hemspråksundervisning. Hur avgörande det är för en växande människa att stå stadigt i sitt modersmål för att kunna formulera ambivalenta känslor, begripa bilder, sortera intryck (Totte badar). Bli till – för att kunna växa (Lazarus tar sin säng och går). Få referensramar (Förlåt dem, ty de vet inte vad de gör).
   Sverige står inför att integrera hundra tusen mer eller mindre religiösa asylsökande. Hur gör vi det utan ingång till vårt eget språk, en ’hemreligion’?”
   Det är allvarligt om kyrkan och den uppväxande generationen tappar bort den berättande, beskrivande texten. Utan den faller tron platt. Visst måste varje generation kristna återerövra tron och göra Jesus till sin, men det kräver ett språk. Det är många som gått före och stavat på dessa ord, låt oss lyssna till dem, sjunga med i deras sånger och lära oss deras språk."

Tog barnen från kristen familj
- Världen idag - "Nyheten om en kristen familj som fråntagits samtliga fem barn av norska myndigheter har väckt starka känslor långt utanför Norges gränser, och lett till demonstrationer i flera länder.    
   I lördags samlades uppemot 15 000 personer i flera städer, bland annat i Rumänien, Spanien och Australien, för att visa sitt stöd för den familj som i november förra året fråntogs sina fem barn i Norge, uppger Christian Post.
   Enligt uppgifter i media var det rektorn i skolan där två av barnen gick som underrättade myndigheterna om att föräldrarna agat sina barn, vilket fick myndigheterna att ingripa."

FN-svensken Andreas Kompass fann styrka i tron
- Dagen - "För snart två år sedan slog toppdiplomaten Anders Kompass larm om sexuella övergrepp inom FN. Då stängdes han av från jobbet. Nu har han friats från alla anklagelser om tjänstefel.Det här är en berättelse om mod, svek och att finna styrka i den kristna tron. Och om vad mänskliga rättigheter egentligen är värda."


Troen har seiret
- Fra Jostein Nielsens blogg - Les HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar