Dagens Nyheter

29 feb. 2016

Nyhetsflödet måndag den 29 februari

 VECKANS VIKTIGASTE NYHETER FRÅN OMNI

Trump tog tredje segern inför supertisdag: ”Tävlingen är över”
● UTRIKES Republikanernas primärvalsprocess befinner sig i ett avgörande skede. Men inför den sannolikt avgörande supertisdagen, där partiet håller primärval i 13 delstater samtidigt, har Donald Trump redan utnämnts till vinnare av CNN:s politiska kommentator Mel Robbins. ”Slösa inte din tid. Tävlingen är över”, skrev hon efter att fastighetsmiljardären tog sin tredje primärvalsseger i veckan. Men de kvarvarande utmanarna verkar inte vilja ge sig utan kamp. Främst har Marco Rubio utmärkt sig med en intensifierad smutskastningskampanj mot Trump.
Läs mer om presidentvalet i USA

Clintons seger ger momentum – med de svarta väljarnas stöd
● UTRIKES Hillary Clinton har momentum inför supertisdagen. Hennes jordskredsseger mot Bernie Sanders i South Carolinas primärval gav dessutom ett positivt besked utöver segermarginalen: hon har de svarta väljarnas stöd. Det talar för Clinton, enligt The Guardians Lucia Graves som efter segern skrev att Sanders hittills bara lyckats få ordentliga segrar i stater med dominerande vit befolkning – ”och i det långa loppet finns det inte tillräckligt med sådana”.
Läs mer om presidentvalet i USA

Löfven kritiseras för Palmeutpekande
● POLITIK I dag är det på dagen 30 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme mördades på öppen gata. Statsminister Stefan Löfven sa i en intervju att han tror att det var Christer Pettersson som utförde dådet, trots att han firades i hovrätten. ”Han ska bedömas som oskyldig och det ska ju landets statsminister respektera, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg till SvD.
Läs mer om Palmemordet

Svensk 16-åring fritagen från IS
● INRIKES I veckan blev det känt att en 16-årig svensk flicka fritagits från terrorgruppen Islamiska staten i Irak. Förra våren var hon gravid och lämnade Sverige tillsammans med sin pojkvän som anslöt sig till IS. ”Det var ett mycket svårt liv. Det skilde sig oerhört mycket från livet i Sverige”, sa hon i en intervju efter fritagningen.
Läs mer om svenskarna i IS-kriget

Bräckligt eldupphör i Syrien – islamister största hotet
● UTRIKES Syrien balanserar på en knivsudd. Just nu råder eldupphör men det är begränsat till vissa grupper och områden i landet. Uppgörelsen, som förhandlats fram under USA:s och Rysslands övervakan, innehåller ”mängder av fällor och fel” men är den enda vägen framåt, enligt DN:s Erik Ohlsson. Bland riskerna pekar han på att terrorgruppen IS och Nusrafronten inte omfattas av eldupphöret.
Läs mer om Syrienkriget

Första valet i Iran efter sanktionerna – många röstade för öppenhet

● UTRIKES De första resultaten från Irans parlamentsval, som hölls i fredags, indikerade en framgång för moderata reformkrafter. Reformisterna, som vill öppna upp landet, ser ut att få fler platser i parlamentet än på tio år, skriver SVT Nyheter.
Läs mer om parlamentsvalet i Iran

”SD:s uppgång i opinionen bruten”

● POLITIK För andra månaden i rad backar Sverigedemokraterna, enligt en mätning från DN/Ipsos. ”Om det är ett hack i kurvan eller en ny trend är svårt att veta”, sa Ipsoschefen David Ahlin till DN. Samtidigt visar Novus sammanvägning av de största mätningarna att Moderaterna är största parti med 25,3 procent mot Socialdemokraternas 24,5.
Läs mer om månadens opinionsundersökningar

Liga blåste SBAB på jättebelopp
● EKONOMI I en gryningsräd i tisdags greps fyra personer misstänkta för att ha lurat det statliga bolåneinstitutet SBAB på 60 miljoner kronor. En av de misstänkta är en 36-årig bolånerådgivare. ”Det handlar om en avancerad form av brottslighet som har systemhotande karaktär”, sa kammaråklagare Thomas Forsberg till DN.
Läs mer om ligan som lurade SBAB

Alicia Vikander kan få Oscar i natt
● KULTUR Natten till måndag har det svenska stjärnskottet Alicia Vikander chans att vinna en Oscar för bästa kvinnliga biroll, för sin insats i filmen ”The Danish Girl”. Den svenska filmen ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” han chans på en statyett för bästa smink och peruk.
Följ bevakningen i direkt Omni med start klockan 03 i natt.
Läs mer om Oscarsgalan

Skatterevision avslöjar: Aregawi har aldrig bott i Sverige
● SPORT Friidrottsstjärnan Abeba Aregawi uppger själv i en skatterevision att hon aldrig bott i Sverige, skriver Expressen. Det strider mot vad hon angett för Migrationsverket och vad hennes klubb kommunicerat utåt. SVT:s expert Anders Gärderud menar att frågetecknen kring Aregawi börjar bli för många men vill samtidigt rikta kritiken mot hennes rådgivare.
Läs mer om turerna kring Aregawi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar