Dagens Nyheter

25 feb. 2016

Nyhetsflödet torsdag den 25 februari

Ingen rättighet att bli förälder
- Elisabeth Sandlund i Dagen - "Ingen ska påstå att frågan om surrogatmödraskap är enkel. Den innehåller många olika dimensioner - mänskliga, medicinska, etiska och juridiska. Därför är det bra att regeringens särskilda utredare tagit tid på sig och vänt på alla stenar. Och hon kommer till den enda rimliga slutsatsen: Argumenten för att tillåta surrogatmammor i Sverige har inte bärkraft.
Människors längtan efter barn är förståelig och värd att bejaka. Den finns nedlagd hos de flesta, oberoende av kön. Men det innebär inte att alla metoder att ”skaffa barn” måste vara tillåtna eller att det är en mänsklig rättighet att bli förälder."

Incest och nekrofili – varför inte?
- Olof Edsinger i Opiniosbloggen - " Liberalernas ungdomsförbund i Stockholm har fått många att höja på ögonbrynen genom sitt beslut att verka för en legalisering av sex mellan syskon som är 15 år eller äldre. Man vill även att en person ska kunna testamentera att andra får ha sex med ens kropp efter att man är död, så kallad nekrofili.
– Vi tycker generellt inte om morallagar, den här lagstiftningen skyddar ingen just nu, säger Cecilia Johnsson, LUF:s ordförande i Stockholm till Aftonbladet. Vi är ett ungdomsförbund och en av våra uppgifter är att tänka ett steg längre. Jag förstår att det kan anses ovanligt och äckligt men lagstiftning kan inte utgå ifrån att det är äckligt."

Viktig varning
- Holger Nilsson i Flammor - "Det finns en oerhört naiv inställning till de andliga tekniker som nu lanseras i många sammanhang i vårt land. Om man hade en djupare insikt skulle man inte överhuvudtaget experimentera med dessa.
   Någon kanske tänker att det bara är kristna som överdriver farorna med de olika övningar, som har sin bakgrund i österländska religioner. Många slår därför dövörat till varningarna. Vi vill därför hänvisa till en kvinna vid namn Marja, som inte är en bekännande kristen. Hon har personlig erfarenhet och bred insikt i de olika övningar och tekniker som idag utövas av så många. Hon har en sida på internet, där man kan få klargörande information, som inte är så vanlig och som visar på djup insikt i dessa frågor. Adressen är: http://kundalini.se/
   När det gäller kundalini, en farlig form av österländsk meditation, skriver Marja: ”Kundaliniresning uppträder framförallt som följdverkning av yoga, felaktig meditation (TM, chakra m.fl.), healing, reiki, kanalisering, qigong, kropps- och psykoterapi, frigörande andning (rebirthing), holotropisk andning, pranayama och andra nyandliga metoder vars syfte är medvetandeförhöjning.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar