Dagens Nyheter

21 feb. 2016

Nyhetsflödet söndag den 21 februari

Skelettet som bär trons kropp
- "Tomas Söderhjelm i Dagen - "Det tycks finnas en viss rädsla för att bekänna sig som ”kristen”.Man verkar vara rädd för att kopplas ihop med allt det som omvärlden i sin okunskap betecknar som ”kristen tro”, fast det inte alls är det. Hellre håller man då en låg profil.
   Samtidigt finns det en vilsenhet i de mest fromma kretsar av vad som är riktigt kristet eller inte. Ängslan slår sitt järnband också kring den som faktiskt tror, för, vad är då tro, egentligen?  
   En både nyttig och pedagogisk finess med den traditionella gudstjänsten är att man där lär sig att tillsammans ”bekänna sin kristna tro”, det vill säga läsa trosbekännelsen. I den som oftast används, den så kallade apostoliska, sammanfattas ju hela trons väsen och innehåll i några väl beprövade, pregnanta formuleringar.
   Tyvärr har det inom delar av frikyrkligheten funnits en beröringsskräck med allt som kan verka vara bara former och ord utan innehåll, och så har man lyft bort trosbekännelsen och trott att den hörde dit när den i själva verket är rena dynamiten för den som vill stå för trons sanningar. Lika kortfattat som enkelt bär vi där, tillsammans, bud om det vi står för som kristna. Från skapelsen till Jesu återkomst. Sedan behövs förklaringar, predikningar, vittnesbörd med mera, men skelettet som bär kroppen finns där."

Siewert Öholm till attack mot Gina Dirawi
- Dagens Nyheter - "Den före detta SVT-profilen Siewert Öholm går till angrepp mot programledaren Gina Dirawi och SVT i en kritisk krönika om Melodifestivalen.
   I krönikan, publicerad i den kristna tidningen Världen i dag, kritiserar Öholm den hyllningslåt som framfördes i helgens Melodifestival av Gina Dirawi och Charlotte Perrelli, i vilken det nämndes att Dirawi har rötter i Palestina. Öholm har också synpunkter på att Dirawi i julas presenterades som SVT:s första ”muslimska julvärd”.
   Räcker det inte med att hon är extremt skicklig, frågar sig Öholm, och skriver vidare att han får kallsvettningar av att SVT ”anser sig ha rätt eller skyldighet att driva en politisk indoktrineringskamp och vulgär etikprotest”.

Rusfrie Nina (50) takker Frelses- armeen for livet
- Norge idag - "Nina Caroline Ekelund (50) ble betraktet som Norges første overdose-offer på ecstasy. Hun kastet seg foran toget, men kan nå feire Frelsesarmeens rusomsorg sitt 125-årsjubileum.
   Som ung havnet Nina Caroline Ekelund i et tøft rusmiljø i Oslo. Det eskalerte kraftig og endte tilslutt opp med et langt sykehusopphold og psykose.
– Jeg ble betraktet som Norges første offisielle ecstasy overdose-offer, forteller hun til KPK.
Etter å ha tilbrakt flere måneder på sykehus bestemte hun seg for å forlate Oslo. Hun ville bort fra rusmiljøet i byen. Også foreldrene hennes var rusmisbrukere."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar