Dagens Nyheter

23 feb. 2016

Nyhetsflödet tisdag den 23 februari

Kim Lantz: Vi måste sluta att normalisera alkohol
- Dagens Nyheter - "Alkohol har sedan länge setts som en viktig komponent vid festliga sammanhang – och som en entrébiljett till den sociala gemenskapen. Men måste vi verkligen dricka alkohol för att bli accepterade som en i gänget?
   Vi matas ständigt med en förvriden bild av hur trevligt det är med alkohol, vilket leder till att alkoholkonsumtionen normaliseras. Slår vi på TV 4 och kollar på ”Halv åtta hos mig” eller ”Så mycket bättre” så serveras det alkohol, eller om någon får privilegiet att gå på den årliga nobelmiddagen så blir det ett glas alkohol till varje måltid samt en obligatorisk avec till kaffet. Resultatet av detta blir att alkohol förknippas som något trevligt och obligatoriskt.
  Jag har svårt för att se det trevliga med alkohol – men att bli negligerad, utfryst eller fördomsfullt ifrågasatt är inte heller något jag föredrar. Därför har jag ett flertal gånger tackat ja till alkohol, när jag egentligen bara velat skrika nej."

Tangodans inför altaret
- Göran Skytte i Dagen - "Inte ett enda ord om Gud. Inte ett enda ord om Jesus.
   Vi talar om en mässa i Allhelgonakyrkan i Lund (Svenska kyrkan) med temat ”Mässa i tangostil” som sändes i Sveriges Television söndagen den 7 februari och som nu kan ses på svtplay.se. Bra musik, bra kör, bra dansare, utmärkt ung kvinnlig violinist. Men glest i bänkarna. Jag tänkte: Ska de aldrig lära sig?
   Domprosten Kerstin Hesslefors Persson har skrivit texterna till mässan. Också hennes predikan var på detta tema: ”Mässa i tango”.
   I denna predikan: Inte ett enda ord om Gud. Inte ett enda ord om Jesus. Inte ett enda ord om helig Ande. Inte ett enda ord om Bibeln. Däremot en lång predikan som handlar om tangodansens förtjänster och mysterier. Prästen talar inledningsvis om att hon växte upp med den dåtida storschlagern ”Får jag bli din tangokavaljer?” Därefter talas det tango. I svärmiska ordalag.
   ”Den sanna livspoesin finner vi i tango… I tangon får vi lämna huvudet och gå ner i kroppen … Alla danser har i någon mån läkande kraft, men kommunikationen och famntaget är unika för tango”.



Liberaler kritiserar Luf-förslag om incest
- Världen idag - "Liberalernas ungdomsförbund i Stockholm beslutade vid årsmötet på söndagen att de anser att incest och nekrofili ska vara tillåtet, något som såväl moderparti som andra liberala debattörer vänder sig emot.
   Luf menar att exempelvis två syskon som är över 15 år ska ha laglig rätt att ha sex med varandra om det finns samtycke.
   – Dagens lagstiftning skyddar inte någon, den moraliserar över val av sexpartner. Det är en kontroversiell fråga, men bara för att man tycker det är äckligt borde det inte vara straffbart, säger ordförande Cecilia Johnsson enligt TT.
   Luf:s Storstockholmsavdelning menar dessutom att nekrofili, alltså sex med lik, inte per definition ska vara förbjudet utan att man ska ha rätt att bestämma själv över sin kropp även efter döden."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar