Dagens Nyheter

2 feb. 2016

Nyhetsflödet tisdag den 2 februari

Lotta Lundberg: Påvens ursäkt en världsnyhet – utom i Sverige
- Svenska Dagbladet - "Samma kväll som nyheten släpps om hans medverkan vid högtidlighållandet av reformationen i Lund i oktober ber han om ”förlåtelse och barmhärtighet för det icke evangeliska förhållningssättet från katolikernas sida gentemot de övriga kristna samfunden”.
   I Tyskland är det en världsnyhet!
Varför blir det inga rubriker i Sverige? Är vi så religionsblinda att vi inte bryr oss? Eller är vi arga? Okunniga?
   Säkert är att inget folk i världen är så privatreligiöst som vi.
Svenskarna begraver gärna de döda i närvaro av en präst och har storslagna kyrkbröllop. Men jul och påsk har ingenting med Jesus att göra – det är bara så himla trevligt."

Stefan Swärd: Med fler församlingar nås fler människor
- Världen idag - "Vi har för stor benägenhet som kristna att bli upptagna av fel frågor. När svensk kristenhet långsamt håller på att dö kan vi inte ha fokus på att kritiskt granska församlingar, ledare, interna diskussioner med mera. Fokus behöver vara på kärnan i evangeliet och hur vi missionerar Sverige. En missionsstrategi för Sverige måste bygga på församlingsplantering, för vi kan krasst konstatera att dagens församlingar når ut till bara en mycket begränsad del av Sveriges befolkning.
   För att ändra denna trend behövs dock väldigt mycket mer än planer, samtal och strategier. De traditionella samfunden har ju arbetat med församlingsplanteringssatsningar sedan åttiotalet, men saknar man människor som är smorda, kallade och utrustade av Gud så blir det inte särskilt mycket som händer. Det behövs en andlig rörelse som frigörs när vi låter Andens vind blåsa i våra segel. Men vi behöver hissa seglen för att vinden ska få tag i våra båtar. Både i Sverige och internationellt ser man en tydlig trend att nya församlingar i stor utsträckning har någon form av pingst-karismatisk framtoning, och betonar Andens verk här och nu och Andens gåvor i funktion."

Sara Skyttedal pekar ut islamism som demokratins största hot
- Dagen - "KDU:s förbundsordförande talar om en "kämpande demokrati" som motpol till extremistiska islamister.
-På senare tid har en ny grundlagsfientlig rörelse slagit rot i Sverige: Islamismen. Denna rörelse är i dag det största enskilda internpolitiska hotet mot vår demokrati, skriver Sara Skyttedal i en debattartikel publicerad i Expressen.
   Hon anser att inför detta hot kan Sverige inte stå passivt, och Sara Skyttedal lyfter fram Tyskland som ett föregångsland som Sverige borde inspireras av. I det sammanhanget lyfter hon fram begreppet "kämpande demokrati", och i dess anda bör islamismen bekämpas. Bland annat föreslår den kristdemokratiska politikern att ett förbud mot medlemskap i en grundlagsfientlig organisation bör införas, exempelvis i islamistiska organisationer med uttalat syfte att störta demokratin."

Just när vi hade vant oss vid ”hen”
- Olof Edsinger i Opinionsbloggen - "Jag börjar känna mig tjatig, men jag kan inte rå för det. Under namn som normkritik, queer och nu senast ”lärande miljö” håller man i västvärlden på att lansera ett socialt experiment av enorma proportioner. Det land som sannolikt har kommit längst av alla är vårt eget Sverige, ett fenomen som jag kartlägger i min rapport När minoriteten tar majoriteten som gisslan. I denna citerar jag bland redaktörerna till antologin Normkritisk pedagogik, som förundrat utbrister: ”Kanske är det ett svenskt fenomen att det som representerar verkligt radikala och maktkritiska perspektiv, såsom queer och normkritisk pedagogik, omfamnas av statliga institutioner i en svindlande fart.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar