Dagens Nyheter

1 feb. 2016

Nyhetsflödet tisdag den 1 mars

”Orimligt av RFSL att porta lärarna”
- Olof Edsinger i Svenska Dagbladet - "Lärare har ombetts lämna klassrummet när företrädare från RFSL har pratat om sex med unga tonåringar. Agerandet föder misstanken att man stänger skolpersonalen ute för att man själv inte tål en granskning, skriver Olof Edsinger, talesperson för Nätverket för samlevnad och sexualitet....
   Jag blev nyligen kontaktad av en förälder till en 13-årig pojke som hade haft besök av RFSL på sin skola. Trots att det rörde sig om en extern lobbyorganisation hade skolan inte skickat ut någon förhandsinformation om besöket till föräldrarna. Ännu mer anmärkningsvärt var dock att RFSL hade ställt kravet att de ansvariga lärarna inte skulle vara med på lektionerna. Detta för att skapa ett så ”öppet samtalsklimat” som möjligt.
   Exakt vad som hände där inne är naturligtvis svårt att redogöra för, eftersom alla vuxna var portade. Men flera av barnen var så omskakade av ”det äckliga sexpratet” att de sa att de efter ett tag hade försökt att helt ”stänga av” under lektionen. Först flera veckor senare kunde den aktuella familjens son förmå sig att ta upp detaljer om vad som hade hänt med sina föräldrar.
   Med sig hem hade han dock en lapp, som RFSL-informatören hade tvingat alla barn att ta emot med hänvisning till att ”ingen skulle behöva känna sig uthängd”. På lappen fanns adresser till hemsidor ”där killar har roligt”, såsom Qruiser.com, men även till Transformering.se och podden Bögministeriet."

Mänsklig rättighet att få dela sin tro
- Jonatan Fransson i Dagens Nyheter - "Jag har förståelse för att Rose Carlmark vänder sig emot sin religiösa bakgrund i vuxen ålder. Det är många vuxna som både tar avstånd från tidigare övertygelser, men även de som anammar nya övertygelser. Men ska man verkligen förbjuda troende vuxna att uppfostra sina egna barn i en religiös tro? Religionsförbud hittar man snarare i Nord-Korea, Kina och gamla Sovjet. Vem har dessutom bestämt att den normerande världsåskådningen i samhället är ateism? Jag anser det att skydda barn från en skadlig miljö inte är detsamma som att förbjuda en religiös uppfostran. Det är i stället en demokratisk rättighet att få ha en religiös övertygelse och att få dela med sig av den till sina barn."

Svenska kyrkans skott i foten
- Jonas Norlén i Efter Kristus - "I frågor om mer radikala sexuella relationer, som kommit upp i samband med LUF:s uttalanden och beslut i veckan, befinner sig tragiskt nog Svenska kyrkan i en situation där man inte har några argument att ta till för att tala emot detta. På området sex och samlevnad har man skjutit sig själv i foten.
   I kölvattnet av den allt mer liberala synen på sexualitet och samlevnad som präglar hela vårt samhälle, inklusive kyrkan, så kommer den senaste tidens förslag från politiska ungdomsförbund om att tillåta incest och nekrofili som en naturlig följd.
   Vi var många som försökte argumentera på detta sätt redan när Svenska kyrkan fattade sitt beslut om att välsigna och viga samkönade par; att det skulle öppna upp dörren till liknande resonemang i fler frågor gällande sexualitet och samlevnad. Den retorik som användes då från kyrkans ledning var kortfattat att Gud är kärlek och därför är allting som sker i kärlek rätt och gott. Så länge vi inte skadar någon annan så kan mänsklig kärlek aldrig vara fel."

”Jesus är bra för affärerna”
- Inblick - "En torsdag i september 1996 placerades bröderna Eurell på Globens tak med hjälp av en kreativ fotograf. Bilden på tvillingarna prydde sedan framsidan på Dagens Industri. Det var en rekyl på brödernas debattartikel ”Välståndet vilar faktiskt på tio Guds bud”. Inblick mötte upp med dem på Stureplan nästan 20 år senare för en uppföljning om hur påståendet har fungerat i praktiken sedan dess."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar