Dagens Nyheter

7 feb. 2016

Nyhetsflödet måndag den 8 februari

Veckans nyheter från OMNI

Clinton och Cruz vann i Iowa – Trump skyllde på media
● UTRIKES Demokraternas Hillary Clinton och Republikanernas Ted Cruz gick vinnande ur nomineringsmötet i Iowa. Clinton med en historiskt liten marginal, endast 0,2 procentenheter före utmanaren Bernie Sanders. Trots nederlaget ansåg Donald Trump inte att han förlorade mot Cruz. Han vann andraplatsen och är mäkta irriterad över att hans placering beskrivs i förlorartermer, medan trean Marco Rubio beskrivs som en vinnare. Närmast väntar de första primärvalen i New Hampshire, nu på tisdag.
★ Läs mer om primärvalet

140 000 kan söka asyl i år: ”Det klarar inte Sverige”
● INRIKES Mellan 70 000 och 140 000 personer väntas söka asyl i Sverige under 2016, enligt Migrationsverket nya rapport. Men samtidigt påtalar Migrationsverket själva att prognoserna präglas av stor osäkerhet. Enligt migrationsminister Morgan Johansson (S) klarar inte Sverige att ta emot 140 000 nya asylsökande.
– Vi måste styra mot det lägre scenariot, säger han.
★ Läs mer om svenskt mottagande

WHO: Zika ett internationellt nödläge
● UTRIKES Det myggburna zikaviruset som sprids i allt snabbare takt i Latinamerika klassas nu som en hälsokris av internationella mått, meddelar WHO. Spridningen kopplas samman med en kraftig ökning av missbildningen mikroafeli där barn föds med mindre huvud.
★ Läs mer om zikaviruset

Tiotusentals flyktingar vid turkiska gränsen efter inledd offensiv
● UTRIKES Runt 35 000 syriska flyktingar har enligt turkiska myndigheter samlats vid gränsen på två dygn – och minst 70 000 till är på väg. De flesta är fortfarande fast på den syriska sidan. Att så många människor nu bestämt sig för att fly beror på att den syriska regimens trupper har inlett sin offensiv mot staden Aleppo.
★ Läs mer om Syrienkriget

Dom: Girjas sameby fick rätt mot staten
● INRIKES Girjas sameby har ensamrätt till jakt och fiske inom samebyns område. Det slår Gällivare tingsrätt fast i en dom, rapporterar flera medier. Frågan aktualiserades 1993, då ett förändrat statligt regelverk krympte samernas inflytande och gav allmänheten utökade möjligheter till jakt och fiske ovanför odlingsgränsen.
★ Läs mer om samebyn mot staten

Arla petar vd efter avslöjande om bolagets representation
● EKONOMI Trots en krisande mjölkbransch har flera personer i den bondeägda mejerikedjan Arlas topp gödslat med pengar, enligt Uppdrag Granskning. Bland annat har vd:n Henri de Sauvage Nolting tagit med sin fru på en resa till Paris. Avslöjandet har väckt debatt och de Sauvage var en av dem som tvingades gå när bolaget förändrade sin koncernledning.
★ Läs mer om mjölkkrisen

FN-utredning: Assange bör släppas fri
● UTRIKES FN-panelen UNWGAD anser att Julian Assange är frihetsberövad på godtyckliga grunder. I ett uttalande säger de att Sverige och Storbritannien bör släppa honom fri – och ge honom ekonomisk kompensation. Inför beskedet sa Assange att han skulle överlämna sig till polisen om FN-utredningen kom fram till att han inte är oriktigt frihetsberövad.
★ Läs mer om fallet Assange

Bodil Malmsten död: ”Vem ska nu svära över sakernas tillstånd?”
● NÖJE & KULTUR Författaren Bodil Malmsten har avlidit av cancer, 71 år gammal. ”Vem ska nu svära över sakernas tillstånd? Humoristiskt och bitskt och mer välformulerat än någon annan”, skrev SvD Kulturs Erika Hallhagen i en minnestext över författaren. Bodil Malmsten berättade om sin cancer på Twitter i början av 2015, något hon tidigare ansåg var en privatsak.
★ Läs mer om Bodil Malmsten 1944-2016

Hamrén lämnar landslaget – vill undvika spekulationer
● SPORT Efter sommarens EM lämnar förbundskapten Erik Hamrén jobbet som förbundskapten för herrlandslaget i fotboll. Att han går ut med beslutet redan nu är för att slippa spekulationer under mästerskapet i Frankrike. IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson och landslagsveteranen Henrik Larsson har pekats ut som möjliga ersättare.
★ Läs mer om Erik Hamréns avgång

Anna Book diskades – fick ändå mest kärlek
● NÖJES & KULTUR Ace Wilder och Robin Bengtsson vann den första deltävlingen av Melodifestivalen. Samir & Viktor och Albin & Mattias gick till andra chansen. Under programmet dök Anna Book upp på scenen, trots att hennes låt diskats inför tävlingen.
– Ge henne den kärlek hon förtjänar, sa programledaren Gina Dirawi.
★ Läs mer om Melodifestivalen 2016

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar