Dagens Nyheter

18 feb. 2016

Nyhetsflödet torsdag den 18 februari

”Graverande att judar i Malmö väljer att flytta”
- Världen idag - "Antisemitismen i Malmö var ett av skälen till att skådespelaren Kim Bodnia lämnade succéserien Bron. Malmö behöver göra mer för stadens judar, menar två moderata politiker efter Bodnias uttalande.
  – Den (antisemitismen) växer, speciellt i Malmö, det är inte särskilt trevligt eller bekvämt att vara där som en judisk person. Jag känner mig inte så säker där.
   Det säger skådespelaren Kim Bodnia, som har judiskt påbrå, till israeliska Walla i ett klipp som fått spridning.
   Bodnia spelar den danska polisen Martin Rodhe i dansk-svenska serien ”Bron” som hyllats såväl i Skandinavien som utomlands. Men Bodnia hoppade av rollen efter två säsonger och säger nu att den växande antisemitismen i bland annat Malmö gjorde det beslutet enklare."

Antisemitism bidrog till att Bodnia lämnade ”Bron”
- Dagens Nyheter - "Missnöjet med rollfiguren spelade in – men nu anger skådespelaren Kim Bodnia en annan orsak till varför han hoppade av tv-serien ”Bron”: antisemitismen i Malmö och Köpenhamn.
   Dansk-svenska succéserien ”Bron” drabbades av ett uppmärksammat avhopp när skådespelaren Kim Bodnia, som spelar den danska polisen Martin Rodhe, hoppade av efter två säsonger."

Höj rösten, Svenska kyrkan!
- Simon Matte i Dagen - "Vi kan inte vara tysta inför förföljelsen av kristna som sker, och det borde inte Svenska kyrkan heller kunna vara. Det skriver Simon Matte, lärare i religionsvetenskap och historia.Saknar Svenska kyrkan solidaritet med de förtryckta kristna? Det känns konstigt att ens behöva ställa frågan, men tyvärr är den befogad. Denna kritik har lyfts fram av allt fler den senaste tiden.
   Det största och mest inflytelserika kristna samfundet i vårt land tycks brista i empati med de kristna i världen som förtrycks eller de som diskrimineras och förföljs på landets asylboenden, även om de gärna vill hävda motsatsen i olika uttalanden.
   I realiteten är det dock mer sannolikt att dess företrädare med ärkebiskopen Antje Jackelén i spetsen skriver debattinlägg för att uppmärksamma palestiniernas vardag och lidande, än att få höra eller läsa kraftfulla fördömanden av kristnas lidande i världen."

Kandidater som förvånar
- Hemmets Vän - "Primärval hit och primärval dit. Det har knappast gått någon förbi att det är presidentval på gång i USA. Det är inte enkelt för oss med svensk demokrati som referensram att förstå alla turerna. Ännu svårare är det att förstå debattklimatet och sättet de olika kandidaterna använder för att utmana varandra. Vassast tunga vinner, eller?
   Ta bara Donald Trump, den extremt självgode dollarmiljardären som på egen hand säger sig vilja utmana etablissemanget och verkar inte dra sig för något. Med hårda ord och ett lismande leende försöker han vinna väljare. Hur kan en person som beter sig så provokativt ens uppfattas som seriös i sin strävan att bli president?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar