Dagens Nyheter

28 feb. 2016

Nyhetsflödet söndag den 28 februari

Risken är att dödshjälp kan bli en lönande affär
- Jacob Rudolfsson på SEA:s hemsida - "Den 2/2 intervjuas Johan Frostegård i DN, läkare och specialist i internmedicin samt i reumatologi, som sedan mitten av 1990-talet har debatterat mot läkarassisterat självmord och andra former av dödshjälp.  I intervjun ger han ett antal goda skäl mot att införa en dödshjälpslag:
   · Den medicinska verkligheten: ”i dag kan läkare ge en mycket effektiv smärtlindring och medvetandenivån kan med olika läkemedel sänkas hos patienter med svåra plågor… Så kallad terminal sedering, där patienten sövs ned, är ett fungerande alternativ”.
   · De ekonomiska incitamenten: ”Med dagens ersättningssystem skulle en vårdcentral eller en klinik i framtiden kunna få mer betalt för att hjälpa till att ta livet av en patient eller medverka till ett självmord... Risken är att dödshjälp blir en lönsam affär där vårdinstitutioner samtidigt blir av med svårt sjuka och vårdkrävande patienter”.
   · Läkaretiken: ”En sak som dödshjälpsanhängare aldrig tar upp är frågan om hur det känns för den som ska skriva ut receptet på en ’dödsdrog’ och därmed medverka till att någon tar sitt liv.”
   · Det sluttande planet: I Nederländerna ”har antalet fall av dödshjälp ökat kraftigt och kontinuerligt… där dementa, psykiskt sjuka, deprimerade friska åldringar och även barn får dödshjälp. Många som bett om detta har upplevt att de ligger samhället och andra till last”.

Norge: Lagligt abortera en av två tvillingar
- Världen idag - "Att abortera den ena av två tvillingar är lagligt, har det norska hälsodepartementet slagit fast. Nu vill Kristelig Folkeparti och Senterpartiet att lagen ska ses över.
   Hälsodepartementet slog i förra veckan fast att så kallad fosterreduktion av ett eller flera foster är lagligt, i enlighet med abortlagen. Beskedet kom som svar på att hälsominister Bent Høie (Høyre) bett om ett förtydligande 2014, då det visat sig att det gjordes olika tolkningar av lagen på sjukhusen. Stortinget har aldrig tagit ställning till frågan, då abort av den ena tvillingen inte var tekniskt möjlig när abortlagen antogs på 1970-talet.
   Lagtolkningen möter nu motstånd från expertis inom sjukvården.
– Vi har inte funnit någon medicinsk fördel av detta. Tvärt emot utsätter man det andra barnet i magen för fara genom att missfallsrisken ökar, säger överläkare Birgitte Heiberg Kahrs vid Nationellt center för fostermedicin på St. Olavs sjukhus till NRK."

 Jesus befriade Ann- Sofie från missbruk, förtvivlan och ångest
- Inblick  - "Ann-Sofie Norén var missbrukare, men blev ögonblickligt befriad från missbruk när hon mötte Jesus. Genom en lång process är hon även fri från ångest och förtvivlan. Idag, efter två år på bibelskola, mår hon bättre än någonsin.
   Ann-Sofie Norén växte upp utanför Södertälje i ett hem med tuffa förhållanden. Det ledde till att hon kände en stor otrygget i livet. Ändå har tron på Gud alltid funnits där. Vid jul gick de till kyrkan och tårarna var nära.
   – I kyrkan vid jul spelade de musik och jag skämdes, för att tårarna var så nära, berättar Ann- Sofie.
   Hon minns också tillfällen i skolan när hon känt Guds närvaro, till exempel när fröken läste om Maria, Josef och Jesusbarnet. Då infann sig en skön känsla inombords.
   Men Ann-Sofie började missbruka och hon både drack och tog droger. Tiden som missbrukare var tuff och det hände ibland att hon blev slagen av olika män."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar