Dagens Nyheter

10 feb. 2016

Nyhetsflödet onsdag den 10 februari

Arabförbundet: Knivattacker är ”legitimt motstånd”
- Världen idag - "De senaste månadernas många dödliga palestinska knivattacker mot civila israeler är ”legitimt motstånd” och inte terrorism. Det hävdar Ahmed Ben Helli, biträdande generalsekreterare i Arabförbundet.
   Knivattacker och andra terrordåd mot både soldater och civila israeler har varit en nära­på daglig plåga i Israel under flera månaders tid, med en lång rad dödsoffer som följd. Lars Adaktusson deltog som en av flera EU-parlamentariker i en delegation som i helgen besökte Kairo och där bland annat träffade ledningen för Arabförbundet. Mötet handlade om olika aktuella frågor i regionen och däribland den israelisk-palestinska konflikten."

Värna religionsfrihet
- Uppsala Nya Tidning - "Liberalerna undergräver religionsfriheten genom landsmötesbeslutet om att tvinga alla med vigselrätt att viga samkönade par, skriver Ulf Jonsson.
   Frågan om religionsfrihet debatteras inte särskilt ofta i svenska massmedier, och den brukar inte räknas till de heta politiska frågorna. Men genom ett kontroversiellt beslut vid Liberalernas senaste landsmöte har frågan plötsligt hamnat på den politiska dagordningen.
   På tvärs mot partistyrelsens linje beslöt nämligen Liberalerna på sitt landsmöte i november att förorda att Sverige ska införa aktiv diskriminering av vigselförrättare som av religiösa skäl nekar att viga samkönade par. Som straff för sin övertygelse ska de bli av med vigselrätten. Förslaget väcker frågor av principiell vikt om religionsfriheten och dess gränser.
   Skulle förslaget vinna gehör och leda fram till en motsvarande ny lagstiftning skulle det innebära att staten ger upp sin religiösa neutralitet och att religionsfriheten urholkas.
   Liberalernas kovändning när det gäller religionsfriheten är oroande och dessutom föga liberal."

Religion viktig faktor i USA-val
- Signum - "En ny studie från det välrenommerade, amerikanska opinionsinstitutet Pew Research Center bekräftar att kandidaternas personliga religiösa bekännelse alltjämt spelar roll för väljarna i det amerikanska presidentvalet, vars primärvalssäsong nu har dragit igång. [Bilden: Sacred Heart of Jesus Church, San José, Kalifornien.]
  51 procent av de 2 000 representativt utvalda amerikanerna som har tillfrågats instämde i påståendet att en kandidat som inte tror på Gud blir mindre valbar, vilket förvisso är en minskning med 12 procent sedan 2007. Men de tillfrågade värderade problem som otrohet, ekonomiska svårigheter och Marijuana-användning hos kandidaterna som mindre graverande än bristande religiös tro."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar