Dagens Nyheter

10 feb. 2016

Nyhetsflödet torsdag den 11 februari

Ann Heberlein: Svenska kyrkan måste värna om kristna flyktingar
- Dagens Nyheter - "Varför vill inte Svenska kyrkan kännas vid det folkmord som pågår på kristna runt om i världen? Och varför tar kyrkan inte ansvar för de kristna som flytt till Sverige undan religionsförtryck, undrar Ann Heberlein.
    Jag var stolt över min kyrka när klockorna ringde i protest mot främlingsfientliga och rasistiska demonstrationer i vintras och i våras. Jag tyckte att det var ett utmärkt sätt att bedriva fredlig, civil olydnad när kristna störde främlingsfientliga grupperingars torgmöten medelst psalmsång. Det var det kristna budskapet om alla människor lika värde och rättigheter i praktiken. Kyrkan är en gemenskap av troende, inte en politisk organisation, men det är en gemenskap av människor som tror på något som förpliktar och som manar till handling."

Anständighetens gräns
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Etikutskottet i Knesset, det israeliska parlamentet, beslutade sent igår kväll att avstänga tre ledamöter från det arabiska samlingspartiet, Hanin Zoabi, Basel Ghattas och Jamal Zahalka, detta efter att de tre ledamöterna under ett möte i förra veckan med anhöriga till palestinska terrorister höll en tyst minut för vad som kallades "martyrerna". Bland terroristerna som hedrades fanns flera stycken som hade deltagit i dödliga attacker mot israeliska medborgare under de senaste månadernas våldsvåg. Zoabi och Ghattas avstängdes i fyra månader, medan Zahalka avstängdes i två månader."

Blundande FN lånar sig åt Assange
- Lennart Sacredeus i Opinionsbloggen - "I fredags, den 5 februari, kom FN-namnet att lånas ut i mindre smickrande sammanhang. Wikileaks-grundaren Julian Assange, lyckades då få FN-panelen för godtyckligt frihetsberövade, UNWGAD, att ta hans parti. Detta på ett sätt som innebär ett misslyckande för världsfredsorganisationens namn och viktiga rykte.
   Någon juridiskt tvingade rätt att få sina utslag efterlevda äger inte den FN-sanktionerade panelen. Kritiken den nu riktar mot Storbritannien och Sverige avvisades också omedelbart av respektive lands utrikesdepartment, å det allra bestämdaste.
   Ensidigheten i FN-gruppens slutsatser är nämligen högst anmärkningsvärda. I praktiken ges här carte blanche till den 44-årige australiern att slippa prövas för anklagelser riktade mot honom – om våldtäkt och sexuella ofredanden gentemot två kvinnor i Sverige från sommaren 2010. Anledningen är att han valt att undandra sig rättsliga förhör från svenska åklagare genom att gå i självvald exil på Ekvadors ambassad i London."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar