Dagens Nyheter

16 feb. 2016

Nyhetsflödet tisdag den 16 februari

Låt asyl betyda skydd
- Huvudledaren i Dagens Nyheter - "Allt fler rapporter kommer om hot mot kristna flyktingar på asylboenden. Det är nu tid att regeringen utreder situationen för dem och andra minoriteter snabbt och grundligt – och att nolltolerans införs.
   De senaste månaderna har vi sett flera exempel där flyktingar säger sig ha hotats och utsatts för våld bara för att de är kristna:
   En man i 25-årsåldern dömdes för att ha hotat att skära halsen av en kristen medboende – och även ha hotat dennes muslimske rumskompis, för att han bor med en kristen.
   I Småland kände sig en kristen familj tvungen att lämna sitt asylboende. Andra flyktingar hade krävt att de skulle sluta bära kors om halsen och hålla sig borta från gemensamma utrymmen när muslimer var där.
   En pakistansk man och hans hustru konverterade till kristendomen från islam. Grannarna på deras asylboende i Västsverige störde sig på att kvinnan bar byxor och inte slöja. Till slut sprayade någon på väggen en uppmaning att döda mannen."

Människovärdet är okränkbart
- Tuve Skånberg i Hemmets Vän - "I Dagens Nyheter har nyligen frågan om krav på aktiv dödshjälp uppmärksammats. Vi kristdemokrater har en mycket tydlig hållning i frågan. Vi står upp för dagens lagstiftning – aktiv dödshjälp ska inte vara tillåtet. Svensk sjukvård ska vara i patientens och livets tjänst.
   Den tekniska och medicinska utvecklingen går allt snabbare i vår tid och samhällsklimatet präglas i allt högre grad av e­ffektivitet, nyttotänkande och jag-fixering. I en sådan värld är det viktigare än någonsin att våga stå emot och vara en etiskt eftertänksam part i debatten om frågor som handlar om liv och död. De etiska frågorna om livets början och slut måste tas på största allvar – livet får inte relativiseras eller kränkas."

Stanley Sjöberg: Jag vill fortfarande vara med och påverka
- Dagen - "Stridslysten, ombytlig och pr-sugen? Eller ärlig, rakt på sak och tydlig? Åsikterna om Stanley Sjöberg går isär.– Jag vet att jag är provokativ men jag vill inte provocera, säger frikyrko­profilen som är aktuell med en ny bok.
   Det är en nåd att få leva. Trodde aldrig att jag skulle bli så här gammal, säger Stanley Sjöberg som på onsdag fyller 80 år."

Konflikten mellom Israel og palestinerne
- Israel today - Aktivister som har et genuint ønske om at det skal blir fred mellom Israel og palestinerne er nødt til å innse noe svært viktig: Det er palestinerne som er ansvarlige for den fastlåste situasjonen som vi ser i dag. Jo mer den globale befolkningen ignorerer eller belønner palestinernes uansvarlige holdninger, jo mer sannsynlig er det at det vil bli mindre fred og mer vold

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar