Dagens Nyheter

22 feb. 2016

Nyhetsflödet måndag den 22 februari



 Veckans nyheter från OMNI


Brexit blir ödesfråga för brittiska folket
● UTRIKES EU-ledarna enades i helgen om ett förslag till nya regler tänkta att få Storbritannien att stanna kvar i unionen. Premiärminister David Cameron säger att han nu kommer att kampanja för att britterna ska rösta för att stanna, i folkomröstningen som hålls den 23 juni.
– Det är ett av de största besluten som vi får uppleva under vår livstid, sa Cameron.
Läs mer om Brexit

Syriskt hopp om vapenvila
● UTRIKES Oppositionen i Syrien uppges vara redo för vapenvila om de ryska flyganfallen stoppas. Även president Bashar al-Assad öppnar för eldupphör men förbehåller sig rätten att fortsätta bekämpa ”terrorister”. Presidenterna Barack Obama och Vladimir Putin uppges vara på väg att mötas i frågan.
Läs mer om Syrienkriget

Novus: Majoritet av svenskarna vill inte ha nyval
● POLITIK 60 procent av svenskarna vill inte ha ett extra val före 2018, visar en Novusundersökning som gjorts på uppdrag av SR Ekot. Även alliansväljarna är kritiska, 55 procent vill inte se ett nyval. Det vill däremot 66 procent av Sverigedemokraternas väljare, som sticker ut i mätningen.
Läs mer om opinionsundersökningar

Clinton tog Nevada och Trump South Carolina
● UTRIKES Donald Trump drar ifrån i det republikanska startfältet efter primärvalet i South Carolina där han fick 32,5 procent av rösterna. I samband med det meddelade Jeb Bush att han kastar in handduken. I Nevada tog Hillary Clinton hem segern mot Bernie Sanders med 52,6 procent mot 47,4.
Läs mer om presidentvalet i USA

Fem tidigare Saabchefer åtalas – kan få fängelse
● EKONOMI Fem personer ur Saab Automobiles tidigare ledning åtalas för grovt försvårande av skattekontroll för inbetalningar på totalt 30 miljoner kronor. Bland de misstänkta finns dåvarande vd:n Jan Åke Johansson och styrelseordföranden Victor Muller. De riskerar som mest fyra års fängelse om de döms.
Läs mer om Saabhärvan

Löfven kritisk till ”trams” om ministrars lägenheter
● POLITIK Försvarsminister Peter Hultqvist fick ett hyreskontrakt i centrala Stockholm av en militär stiftelse, rapporterade Svenska Dagbladet i veckan. Hultqvist själv kritiserade publiceringen i ett öppet brev och statsminister Stefan Löfven kommenterade med att det ”får vara slut på tramset”. Åklagare har inte sett något potentiellt brottsligt i det hela och Löfven vill nu se över systemet för ministrars bostäder.
Läs mer om Hultqvists stiftelselägenhet

Dödliga explosioner spär på spänningarna i Turkiet
● UTRIKES En bilbomb i den turkiska huvudstaden Ankara dödade på onsdagen 28 personer. Händelsen inträffade vid en militär bostadsanläggning. En militant kurdisk grupp har tagit på sig dådet. Ytterligare en explosion skedde på torsdagen vid en militärkonvoj i sydöstra Turkiet och sex personer dog. Många är oroliga över att den redan politiskt känsliga situationen ska trappas upp ytterligare.
Läs mer om explosionen i Ankara

17-årig svenska dömd för terror i Österrike

● UTRIKES I torsdags dömdes en 17-årig flicka från Linköping till fängelse i Österrike för terrorbrott. Föräldrarna hade märkt hur flickan radikaliserats och domstolen är övertygad om att hon planerat att ta sig till Syrien. Den villkorliga domen gjorde att flickan omgående kunde resa hem till Sverige för att omhändertas enligt lagen om vård av unga.
Läs mer om svenskarna i IS-kriget

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar