Dagens Nyheter

1 feb. 2016

Nyhetsflödet måndag den 1 februari

Veckans nyheter från Omni

 

Stark kritik mot Danmarks smyckeslag

 UTRIKES Danmark har röstat igenom den omtvistade så kallade smyckeslagen, som ger landets myndigheter rätten att ta ägodelar från flyktingar för att finansera deras uppehälle. Reaktionerna har varit starka. Utöver kritik från FN och humanitära organisationer har The Guardian publicerat en uppmärksammad nazi-karikatyr av den danske statsministern Lars Løkke Rasmusen.

Sjöström fick Jerringriset – igen

 SPORT Succén fortsätter för simmaren Sarah Sjöström. På idrottsgalan vann hon Jerringpriset för andra året i rad, för sina insatser under 2015. Sjöström är därmed den femte person som fått priset två gånger, efter Ingemar Stenmark, Gunde Svan, Pernilla Wiberg och Magdalena Forsberg. Vid 22 års ålder har simmaren 19 mästerskapsguld. 


Vittne mördades innan rättegång

 INRIKES I onsdags skulle en 20-åring vittna om det mordförsök på honom som en Hells Angels-medlem står åtalad för. Men dagen innan sköts 20-åringen till döds. Mordet misstänks ha kopplingar till gängbrottsligheten i Norrköping och en konflikt mellan Hells Angels och Outlaws.

Krav på förändring efter S ras

 POLITIK De senaste veckorna har flera opinionsmätningar visat på bottennivåer för Socialdemokraterna. Enligt Aftonbladet trycker krafter inom partiet på för en regeringsombildning. Bland annat ska högskoleminister Helene Hellmark Knutsson och gymnasieminister Aida Hadzialic ha pekats ut som utbytbara. Väljaropinionen har också ökat det interna trycket på moderatledaren Anna Kinberg Batra att fälla regeringen.

Fredssamtal om Syrien har börjat

 UTRIKES Under helgen har den syriska oppositionen anslutit till de FN-ledda fredssamtal som inleddes i Genève i fredags. Syftet är att avsluta det blodiga inbördeskrig som härjat i landet i fem år och som tvingat miljoner människor på flykt. FN-sändebudet Staffan de Misturas ambition är att kunna föra samtal om en vapenvila. 

Ygeman fördömer våld mot migranter

 INRIKES I fredags samlades maskerade män i centrala Stockholm, enligt polisen för att angripa ensamkommande barn. Både högerextrema och personer från olika fotbollsfirmor ska ha närvarat.
”Rasistiska grupper sprider hot och hat på våra gator. Det måste mötas med kraft”, sa inrikesminister Anders Ygeman i ett uttalande. 

Zikaviruset kan drabba miljontals

 UTRIKES Det myggburna zikaviruset ”sprids explosionsartat” och kan komma att drabba uppemot fyra miljoner människor, larmar WHO. Utbrottet kopplas till en kraftig uppgång i antalet fall av missbildningen mikrocefali på flera håll i Latinamerika. Den plötsliga och omfattande spridningen får bland annat New York Times att se liknelser med ebolaepidemin 2014. 

Kvinna höggs ihjäl på HVB-hem

 INRIKES En 22-årig kvinna som var anställd på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal blev i måndags knivhuggen till döds. En 15-årig pojke har häktats misstänkt för mord och mordförsök. Fackförbundet Kommunal reagerade mot att kvinnan arbetade ensam när angreppet ägde rum och åklagare uppgav för GP att företaget som driver boendet riskerar åtal för vållande till annans död.

Försäljningen av iPhones planar ut

 EKONOMI Kvartalsrapporten från Apple i veckan uppfyllde förväntningarna på ännu en rekordvinst. Men det stod samtidigt klart att försäljningen av iPhones har börjat plana ut. Enligt DN:s Linus Larsson är det ”ingen vågad gissning” att vd:n Tim Cook försöker hitta en ny produktkategori att överraska marknaden med.


 
 

 
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar