Dagens Nyheter

22 juni 2013

Nyhetsflödet lördag den 22 juni

Lördag den 22 juni

Några reflexioner kring midsommarkonferenserna
-Bert Stålhammar i Hemmets Vän - "Överallt i hela Sverige samlas väckelsens arvtagare som nu är dagens kristna ”Till bön och till lovsång.” Nyhem, Ralingsås, Lapplandsveckan i Lycksele, Strandgården, Hjälmargården, Uskavi. Antalet besökare skiftar men sammanlagt rör det sig om hundratusentals människor som söker sig till dessa konferenser.
Naturligtvis är traditionen stark för alla som kan vara med i år igen, som alla andra år. Torpkonferensen kan snart fira 130-årsjubileum. Då var Sverige ett fattigland i Europa, men folkrörelserna bröt fram och bidrog till att ett nytt Sverige kunde byggas. Dagens Sverige har inte mycket gemensamt med det Sverige som fanns för 130 år sedan. Men längtan efter ett gudsmöte där himlen känns nära och ett nytt hopp för framtiden tänds är lika stark nu som då. Fort-farande är gemenskapen mellan människor som tror och en lika klippfast övertygelse om att Gud finns och vårdar sig om också mig de band som håller konferensfolket samman.
Om vi går utanför de ”fromma” mötesplatserna och ser oss om i Sverige så är det tyvärr knappast någon som känner till eller bryr sig om det som händer i Torp eller på andra midsommarkonferenser.
"




Den falska lyckan på flaska
- Ann Heberlein i Dagens Nyheter - "För det är väl så vi använder sprit – som en självsäkerhets­höjande drog, som flytande lycka? För att skapa en artificiell känsla av lycka och oövervinnelighet? Ändå blir det allt som oftast fel. På midsommardagen kommer kvällstidningarnas rubriker att handla om fylla, misshandel och våldtäkt. I åtta av tio misshandelsfall är gärningsmannen berusad och i 45 procent av alla fall av dödligt våld finns alkohol med i bilden, enligt statistik från Brå. Enligt WHO är alkoholmissbruk den tredje vanligaste orsaken till sjukdom och för tidig död i den industrialiserade världen."

De kristna i Mellanöstern
- Lisa Abramowicz i Världen idag - "Situationen i Mellanöstern präglas sedan flera år av sekteristiskt våld. Främst i det ofattbart grymma kriget i Syrien där nära 100 000 människor har dödats under det tvååriga inbördeskriget. Kriget spiller över även i Libanon, där antalet kristna sjunkit från ca hälften av befolkningen de senaste decennierna till  30 procent. I Irak har över en miljon kristna flytt under de senaste 10 åren. Egyptens kristna kopter har flytt i hundratusental sedan massak­rerna mot dem för två år sedan. Ett land skiljer sig från sin omgivning – Israel. Det är det enda land i regionen där antalet kristna ökar."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar