Dagens Nyheter

24 juni 2013

Nyhetsflödet måndag den 24 juni

Måndag den 24 juni

Gud och människovärdet
- Bength Gustafsons blogg - "Människan är en evighetsvarelse ifrån konceptionen och hon är ingen slit- och slängvara. Gud har skapat människan till sin avbild och han har lagt ned evigheten i hennes hjärta. (1 Mos. 1:26. Pred. 3:11). Det är detta som ger människan hennes unika och höga värde. Människan som Guds avbild och som en evighetsvarelse hör samman med människovärdet på ett odelbart sätt. Evigheten är en del av Guds väsen, av hans natur, och Gud har nedtecknat sina initialer i varje människa, redan i moderlivet. (Ps. 139:16). Konstnären Gud, som är konstverkets Skapare, visar på detta sätt både på sig själv och på konstverkets rätta och höga värde. Varje dag har vi rätt att uttrycka vår tacksamhet för detta och säga: Jag tackar dig Gud, för att jag är danad så övermåttan underbart; ja, underbara är dina verk, min själ vet detta väl. (Ps. 139:14)."

Samfundens pendelrörelser
- Stefan Swärds blogg - "Det är intressant att analysera kristna samfund och rörelser, och se hur pendelrörelser går i olika riktningar.
Ett intresssant fenomen är Evangeliska Frikyrkan, och dess modersamfund Örebromissionen, Helgelseförbundet och inte att förglömma fribaptisterna.
Samfundet har haft en position att orientera sig i någon form av frikyrkligt mittfält, detta har ju alltid funnits i ÖM-traditionen inte minst. Lite mindre radikala och fundamentalistiska än pingstvänner, men en tydlig markering mot äldre samfund och Svenska kyrkan i synnerhet, mer pingstvänsaktig och konservativt bibeltroende och tydligt evangelikal än missionsförbundare och Svenskkyrkliga.
"

Reflektioner från Torpkonferensen
- Per Ewerts blogg - "Det är förstås inte alls fel att anknyta tydligt till ett så starkt arv som EFK:s modersamfund och Torpkonferensen har, frågan är om kommunikationen görs bäst genom att medvetet öppna sig mot andra sammanhang eller om det görs bäst genom att lyfta fram det egna. Kanske kom den något interna känslan till viss del av att en mångårig trotjänare i samfundet avtackades, kanske kom den av att estraden måste vara den absolut minsta jag sett i större konferenser. (Jag är dock personligen ganska förtjust i den mer avskalade och kanske även mer genuina atomsfär som finns i den gamla ladan, jämfört med en modern inomhusanläggning.)
Kanske är min känsla felriktad. Man har bjudit in talare från flera håll till Torp, ikväll torsdag hade man exempelvis Livets Ords nye föreståndare Joakim Lundkvist, och igår den internationellt kända förkunnaren Becky Pippert, som jag fick förmånen att äta lunch med på onsdagen. Men själva känslan var ändå åtminstone för mig att konferensen i första hand sänds från och riktar sig till människor inom EFK-familjen. Om det är en rätt upplevelse och i så fall en rätt strategi för framtiden ska bli spännande att samtala vidare om internt och externt
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar