Dagens Nyheter

11 juni 2013

Nyhetsflödet tisdag den 11 juni

Tisdag den 11 juni

Skolavslutningarna och religionsfobin
- Lukas Berggren i Världen idag - "Enligt en undersökning som Kyrkans tidning nyligen genomförde håller fortfarande varannan skola sina avslutningar i kyrkan. Bara var åttonde skola har bytt lokal till följd av den nya skollagen. På landsbygden är traditionen med kyrkliga avslutningar starkare än i städerna. Det här visar samma sak som Adventsuppropet, med 81130 namnunderskrifter för avslutningar i kyrkan, visade. Det finns ett starkt folkligt stöd för kyrkliga skolavslutningar. Detta trots att Skolverket har försökt att ge landets rektorer skrämselhicka om de tar med sina skolor till kyrkan."

Modernitetens misslyckande
- Sändaren - "2012 års mest uppmärksammade teologiska bok var The Unintended Reformation av Brad S. Gregory, om det moderna samhällets framväxt ur 1500-talets reformation.
Gregorys tes är att vi 500 år efter att det medeltida enhetssamhället krackelerade nu står inför modernitetens misslyckande. Kombinationen av politisk liberalism och moralisk relativism var bara möjlig så länge som vi distraheras av ökande välstånd. När kurvorna pekar nedåt kommer spänningarna i samhället — bristen på moralisk konsensus — manifesteras i oroligheter
."

Gud och livet
- Bengths Gustafsons blogg - "Gud är evig och han presenterar sig själv som ”livets Gud” och som ”den levande Guden”. (Jes. 40:28. Ps. 42:3. Jer. 10:10. Hes. 33:11). Det betyder, att livet är evigt såsom Gud är evig. Utan början och utan slut. Det är livets rätta natur. Därför är också det historiska syndafallet den största naturkatastrofen som har inträffat i mänsklighetens historia. (1 Mos. 3:1-24. 6:3). Syndens konsekvens är döden – livets totala motsats. (Rom. 6:23). Döden är  något främmande och onaturligt i skapelsen och definitivt inte något ursprungligt.
"

Tilgivelsens kraft
- Vårt Land - "Nel­son Man­de­la klarte å om­for­me li­del­se og urett­fer­dig­he­t til en po­si­tiv kraft.
Søndag kveld kjempet Nelson Mandela fortsatt for sitt liv på sykehus i Pretoria. Den snart 95-årige Mandela ble innlagt der tidligere i helgen etter alvorlige lungeproblemer. Det er andre gang på to måneder at den sørafrikanske frigjøringshelten må behandles på sykehus for denne sykdommen
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar