Dagens Nyheter

28 aug. 2014

Nyhetsflödet fredag den 29 augusti

"Det goda hatet har blivit ett monster"
- Marcus Birro i Expressen - "På sociala medier talas och skrivs det mycket om "det goda hatet". Det är kort beskrivet människor som helt enkelt förtjänar lite stryk, tårta i ansiktet, eller få sina arbetsplatser sönderslagna....
Göran Hägglund blev attackerad i Göteborg av en man som infiltrerat KD och sade sig tillhöra HBTQ-gruppen "Fag Army". På sin Facebook-sida skriver man bland annat att man vill "böga ner allt som kommer i vår väg". De anklagar KD för att vara "religiösa extremister". Möjligen ett illa valt ordval i en tid där riktiga religiösa extremister fördriver och mördar kristna när de inte filmar hur de halshugger journalister.
I Umeå har Kristdemokraternas partikansli vandaliserats. Rutor har krossats och ägg har kastats. I Solna har någon kastat (betald) valinformation i soporna och i Uddevalla misshandlades en ung man, enligt tidningen Bohusläningen, sedan det blivit känd att han sympatiserade med KD. Förövarnas argument: "Du hatar homosexuella".
I toleransens, samkvämets, och toleransens förlovade land får du se till att ha rätt uppfattning och rätta åsikter för att inte bli jagade av alla dem som skryter om att de älskar annorlunda."

Fortsatt samtal om homosexualitet och kristen tro
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "I torsdags skrev Birgitta Axelsson Edström en insändare i Dagen, där hon ifrågasatte mitt sätt att resonera i homosexfrågan. Närmare bestämt skrev hon att detta gjorde henne ”mörkrädd” och hon avlutade med att ställa frågan: ”Vad tycker EFS om homosexualitet?”
Själv kan jag naturligtvis inte uttala mig å hela EFS vägnar, men i dagens Dagen (Se texten nedanför) har jag försökt att bemöta Birgittas resonemang. Jag vet att många tänker och resonerar som hon, och hoppas att det jag skriver ska uppfattas som vettigt åtminstone av dem som vill ha Bibeln som auktoritet i sina liv.
Jag har aldrig velat påskina att frågan om kyrkan och homosexualitet skulle vara enkel. Inte heller är det min Stora Hjärtefråga – om nu någon skulle ha fått för sig det. Men det är en fråga som:
1) Berör hela vårt samhälle, inte minst i form av genuspedagogik och allmän normupplösning från förskoleålder och uppåt.
2) Utmanar vår trohet till Guds ord.
3) Används som ”slagträ” mot den kristna kyrkan i allmänhet, och konservativa kristna i synnerhet.
4) Allt mer görs till en huvudfråga i Svenska kyrkan, där man t o m har börjat uppmana församlingar att sortera bort sådana präster som har ”fel” uppfattning i just denna fråga. Sveriges största samfund gör alltså det perifera till det mest centrala på ett sätt som saknar motstycke i svensk kristenhet i modern tid!"

Boko Haram tar efter IS
- Världen idag - "Islamistiska terrorgruppen Boko Haram följer i Islamiska statens (IS) spår och har börjat tala i termer av islamiskt kalifat. I söndags rapporterade nyhetsbyrån AFP att Boko Harams ledare proklamerat staden Gwoza i nordöstra Nigeria som en del i rörelsens islamiska kalifat.
Terrorgruppen IS har lagt stora landområden under sig i sina härjningar i norra Irak och har utropat ett islamiskt kalifat, en egen stat baserad på en extrem och sträng tolkning av islamisk lag.
I söndags fick AFP del av en video där Abubakar Shekau, Boko Harams ledare, säger: "Tack vare Allah, som gav seger till våra bröder i Gwoza och gjorde den en del av vårt islamiska kalifat". Han sa att staden numera "inte har någonting att göra med Nigeria".
Samtidigt sprids nyheter om att ett stort antal soldater från Nigeria har flytt över gränsen till Kamerun efter hårda strider mot Boko Haram. Trots utlovade insatser från den nigerianska regeringen verkar Boko Harams styrka bara växa, rapporterar Sveriges radios utsände."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar