Dagens Nyheter

22 aug. 2014

Nyhetsflödet lördag den 23 augusti

Ta Putins hot på allvar
- Hemmets Vän - ”Sovjetunionens kollaps var en av århundradets stora geopolitiska katastrofer.” Så sa Rysslands president Vladimir Putin 2005. Ett citat som med all rätt fått stor uppmärksamhet. Den forne KGB-agenten, som aldrig lämnade kommunistpartiet, har gång på gång visat att hans respekt för demokrati och mänskliga rättigheter är i princip obefintlig.
Under Putins ledning har Rysslands utrikespolitik blivit allt mer aggressiv. Annekteringen av Krimhalvön och det aktiva arbetet för att underminera den demokratiskt valda politiska makten i Ukraina är oacceptabelt. Ryssland drar sig inte för att skicka militär trupp till de forna medlemsstaterna i Sovjetunionen, samma sak skedde vid kriget mot Georgien 2008. Ett europeiskt land har nu ockuperat och annekterat en del av ett annat europeiskt lands territorium."

Ett hot mot världsfreden
- Svante Fregert i Kyrkans Tidning - "KRISLÄGE. FN:s säkerhetsråd måste snabbt fatta beslut om en insats som kan stoppa massmorden i Irak och tränga tillbaka IS. Och EU måste bevilja asyl åt kristna och yazidier som nu flyr för livet.
Ut ur skuggan från kriget i Gaza och den bisarra och tragiska händelsutvecklingen i Ukraina träder nu det pågående folkmordet på kristna och andra minoriteter i Irak ut i ett obärmhärtigt strålkastarljus.
Med förfäran har vi följt den sunnistiska extremiströrelsen Isis mordiska blixtoffensiv i Irak och upprättandet av ett sinistert kalifat – IS."

"Kristet lidande tydliggör cynism"
- Jacob Rudolfsson på SEA:s hemsida - "Tyvärr är det inte ovanligt att Mellanösterns kristna ofta behandlas
styvmoderligt och cyniskt i Väst.
”Jag mötte Hana, som var vaktmästare i min kyrka i Bagdad, och kämpade för att hålla tillbaka tårarna när han berättade om sin yngste son, som var fem. Pojken hade blivit huggen mitt i tu framför Hanas ögon under en av Islamiska statens (IS) attacker... Den mördade lilla pojken hette Andrew, efter mig. Jag gråter nu varje gång jag tänker på honom.
”Orden kommer från Canon Andrew White, kyrkoherde i Iraks enda anglikanska kyrka och ledare för Foundation for Relief and Reconciliation in the Middle East som nu bistår de som befinner sig på flykt från sina hem med förnödenheter.
På tio år har han kunnat se Iraks kristna befolkning minska från 1,2 miljoner till omkring 100 000."

- Expressen - "Sju personer ställdes upp bakom en moské i Gaza City och sköts ihjäl. Dessförinnan hade elva män skjutits ihjäl av en exekutionspluton vid polishögkvarteret i staden.
Hamas-kontrollerade medier beskriver, enligt nyhetsbyrån AP, avrättningarna som en början på hårdare tag mot "medlöpare" och hävdar att de avrättade samarbetat med Israel under den senaste tidens strider.
Sajten al-Majd, som står Hamas säkerhetstjänst nära, skriver att misstänkta kommer att "tas om hand på fältet, snarare än i rättssalen" – och att samma straff inom kort kommer att drabba andra."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar