Dagens Nyheter

27 aug. 2014

Nyhetsflödet onsdag den 27 mars

 Den 12:e vapenvilan på 50 dagar
- Paul Widén i Nyheter från Israel - "Ikväll klockan 19:00 ingick Israel och de palestinska terroristorganisationerna i Gaza med Hamas i spetsen en vapenvila utan tidsbegränsning. Mycket tyder på att överenskommelsen innebär slutet på det krig som rasat mellan sidorna i 50 dagar. Den föregicks dock av ett dygn med den hårdaste raketbeskjutningen (över 200 raketer och granater) från Gaza hittills under kriget. Två israeliska medborgare, Zeev Etzion (55) och Shachar Melamed (43) dödades i en av attackerna.
Den palestinska delegationen i de indirekta förhandlingarna i Kairo började i måndags kväll läcka uppgifter om en nära förestående överenskommelse, inklusive specifika detaljer som sidorna skulle ha enats om. Den palestinska ryktesspridningen blev allt mer intensiv under tisdagsmorgonen och -förmiddagen, men från officiellt israeliskt håll hördes det nästan ingenting. Kontrasten märktes tydligast när PLO:s styrelseordförande Mahmoud Abbas strax innan klockan 19:00 officiellt tillkännagav starten på vapenvilan, medan det israeliska tillkännagivandet blev känt i en nyhetssändning genom en journalist."


Vad är det som gör Jesus så unik?
- Bength Gustafsons blogg - "Vad är det som gör Jesus så unik?, för unik är han. I jämförelse med alla religiösa och politiska, filosofiska och ideologiska företrädare och tankesystem, så är Jesus fullständigt unik som person och i allt vad han säger och gör. Det finns mycket att skriva om och många svar på vad det är som gör Jesus så unik, men här lyfter jag fram det som jag tror är de viktigaste svaren i vår tid, nämligen Jesu Gudsbild och människosyn. Som ”sann Gud” och ”sann människa” så är Jesus ensam om,  att kunna ge oss en rätt och objektivt sann Gudsbild och människosyn. Detta som är så förknippat med människovärdet och med människolivets okränkbarhet ifrån konceptionen och genom hela livet och in i evigheten."

FN fruktar ny IS-massaker
- Svenska Dagbladet - "”Horribla övergrepp” har begåtts av Islamiska staten som massakrerat hundratals civila, tagit kvinnor och barn som slavar och kidnappat 2500 yazidier de senaste veckorna. Nu fruktas en ”förestående massaker” i den belägrade staden Amirli. Det uppger FN i en skakande rapport på måndagen.
Detta är den första  rapporten om övergrepp och grymheter som Islamiska staten begått i norra Irak sedan början av augusti när Sinjarområdet attrackerades. Många rykten har varit i omlopp, och denna rapport från FN:s människorättskontor bekräftar tragiskt nog många av dem. Flera av brotten mot minoriteter kan klassas som krigsförbrytelser, enligt FN.
- Allvarliga och horribla övergrepp sker dagligen av IS. De bedriver en skoningslös etnisk och religiös rensning av områden de kontrollerar. Det är förbrytelser som kan klassas som brott mot mänskligheten, säger FN:s människorättskommissarie Navi Pillay i rapporten."

Tilbake i uniformen
- Korsets Seier - "Pinsevenn og leder for «Kristne Arbeidere», Jan Rudy Kristensen, har gått tilbake til Frelsesarméen.
For drøyt 40 år siden ble den da 17 år gamle Jan Rudy Kristensen innvidd som frelsessoldat i
Arendal korps. Etter noen år gikk han over til pinsemenigheten i byen, men søndag 24. august trakk han igjen i Frelsesarmeens uniform, og ble tatt opp som frelsessoldat. Selv beskriver han valget som «et kall.
-Jeg har hatt mange gode år i Filadelfia i Arendal, og har mange gode venner der. Jeg har vært ungdomsleder, med-pastor, søndagsskolelærer og drevet med nærradio. Men samtidig har jeg vært i en prosess der jeg følte Herren ba meg ta opp igjen plassen i Frelsesarmeen, sier han».

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar