Dagens Nyheter

20 aug. 2014

Nyhetsflödet torsdag den 21 augusti

Separatister intog frikyrka i Donetsk
- Världen idag - "En frikyrka i staden Donetsk i östra Ukraina har ockuperats av pro-ryska separatister.
Sent på onsdagkvällen i förra veckan intogs kyrkbyggnaden som tillhör Donetskkyrkan Livets ord och i söndags var kyrkan för första gången på tjugo år stängd för gudstjänstfirande. Pastorn, Leonid Padun, skrev dagen efter en uppmaning till förbön på sin blogg.
”Trots att staden är full av lediga byggnader så valde de att ta Guds hus, som aldrig står tomt och där inte en dag går utan att vi hela tiden tjänar Gud och hjälper behövande människor.” Padun fortsätter: ”Det finns inga ord för att beskriva smärtan och sorgen!”

Forskare möts för att prata om tidens slut
- Kyrkans Tidning - "Forskare från hela Norden är just nu samlade i Lund för att diskutera kristna föreställningar om tidens slut. Det är det nionde Nordiska Patristikermötet som hålls, temat är eskatologi.
- Eskatologi är aktuellt i vår samtid. I kris- och krigstider dyker det upp föreställningar om tidernas slut. Vi vill lyfta fram hur de här föreställningarna skapades men också fördjupa reflektionen. Det säger Samuel Rubenson, symposieordförande och professor i kyrkohistoria vid Lunds universitet."

Kallelsen att följa Jesus
- Jonas Nordén i Efter Kristus - "Den allra enklaste kallelsen som Jesus använder är ”Följ mig”. Han kallade på människor, män och kvinnor, och bad om deras personliga trohet och lydnad. Han inbjöd dem att vandra med honom, lära av honom, lyda hans ord och befallningar och att mer och mer bli ett med honom och hans vision. Det är inte möjligt att lyssna till och gensvara på denna kallelse utan att först försaka något. Att följa Jesus innebär automatiskt att låta andra lojaliteter komma i andra hand. På den tid då Jesus vandrade här nere på jorden kunde detta innebära, väldigt praktiskt, att faktiskt lämna bakom sig både hus, hem och familj. Simon och Andreas ”lämnade genast sina nät och följde honom” (Matt 4:20). Jakob och Johannes ”lämnade sin far Sebedaios och hans folk i båten och följde efter honom” (Mark 1:20). Matteus, som hörde Jesu kallelse medan han satt ”utanför tullhuset”…, ”steg upp och följde honom” (Matt 9:9). Idag, rent principiellt, är Jesu kallelse precis densamma. Han säger fortfarande ”Följ mig” och tillägger ”ingen av er kan vara min lärjunge om han inte avstår från allt han äger” (Luk 14:33). Rent praktiskt däremot behöver inte detta idag betyda (åtminstone inte för majoriteten av hans lärjungar) att man rent fysiskt går iväg från sitt hem eller sitt arbete. Det ligger snarare ett inre överlämnande av båda två, och en vägran att låta varken familj eller karriär inneha första platsen i våra liv. Tillåt mig att bli lite mer precis gällande två försakelser som absolut inte kan skiljas från gensvaret att följa Jesus."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar