Dagens Nyheter

16 aug. 2014

Nyhetsflödet lördagen den 16 augusti

Håller Svenska kyrkan på att odla en rädslans kultur?
- Olof Edsinger i en insändare i Kyrkans Tidning - "Den senaste tiden har det kommit flera oroväckande signaler från Svenska kyrkans centrala nivå. Signaler som får många av oss att undra om vår kyrka håller på att odla en rädslans kultur.
Frågan aktualiserades i samband med programmet ”Bögbotarna” i SVT:s Uppdrag granskning. Inför sändningen av detta program skickade kyrkokansliet ut ett antal dokument till de lokala församlingarna, bland annat med ”Frågor och svar” om hur man kunde bemöta de frågor som väntades ställas i programmets kölvatten.
I fem av de femton svaren påtalas möjligheten att anmäla de präster som ”felar” i denna fråga till domkapitlet eller tillsynsansvarig biskop. Och även om detta är formellt korrekt, är det svårt att frigöra sig från känslan att kyrkokansliet med sina råd underblåser ett slags angiverikultur på de lokala arbetsplatserna. På en direkt fråga (Dagen 140527) försvarar man sig visserligen med att frågorna inte ska läsas ”efter varandra som högläsning” och att det inte finns något skäl att dölja hur ”den som upplever sig kränkt av en präst” ska agera. Men faktum kvarstår att de flesta som fick detta dokument torde ha läst det just från början till slut. Och eftersom prästerna i Uppdrag granskning inte förbröt sig mot Svenska kyrkans beslut i denna fråga hänger osäkerheten kvar i luften. Vad och vem är problemet? Och vad vågar man egentligen säga eller göra?
Osäkerheten förstärks av att Svenska kyrkans förre ärkebiskop inte med ett ord tar de aktuella prästerna i försvar. I modern ledarskapslitteratur brukar man få uppmaningen att som chef ge kritik enskilt och beröm öppet. Detta för att man annars riskerar att få ett arbetsklimat präglat av rädsla, osäkerhet och slutenhet. Men i Svenska kyrkan låter man sina präster bära hundhuvudet själva när media knackar på. Vad leder detta till, om inte en rädslans kultur?"

"Kriget mot kristna - där tron kostar mest"
- SEA:s hemsida - "Kristna är världens mest förföljda grupp. I över 150 länder - mer än en tredjedel av världen - utsätts kristna för förtryck, misshandel, fängelse, tortyr och död - för att de är kristna.
På tio år har antalet kristna bara i Irak minskat från 1,2 miljoner till omkring 100 000. Anglikanske kyrkoherden Canon Andrew White berättar att under samma period har över 1270 av hans församlingsmedlemmar i Bagdad dödats. På sin facebooksida den 9 augusti skrev han om ISIS systematiska förföljelse: ”omfattningen av förföljelsen här i Irak kan inte beskrivas. Massakrerna, korsfästelserna, våldtäkterna. Den mest fasansfulla massakern av oskyldiga sedan Förintelsen.”

Et barn jeg døpte ble kuttet i to av ISIL
- Norske Dagen - " Den fem år gamle sønnen til en av grunnleggerne av Den anglikanske kirken i Bagdad skal ha blitt brutalt drept i et angrep på den kristne byen Qaraqosh.
I et intervju til Anglican Communion News Service (ACNS), forteller en emosjonell Andrew White, som er sogneprest i Den anglikanske kirken i Bagdad, at han døpte gutten for flere år siden, og at barnets foreldre hadde kalt gutten «Andrew» etter ham."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar